SAD će Tajvanu donirati 750.000 doza cjepiva protiv koronavirusa

Svijet 06. jun. 202108:19
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Sjedinjene Države će donirati Tajvanu 750.000 doza cjepiva protiv koronavirusa kao dio plana raspodjele cjepiva u svijetu, kazala je to u nedjelju američka senatorica Tammy Duckworth.

Tajvan se suočava sa skokom u broju zaraženih, ali je pogođen i s nedostatkom cjepiva u svijetu. Tajvan je procijepio samo tri posto od 23,5 milijuna stanovnika, a većina je dobila samo prvu dozu cjepiva.

Duckworth je istaknula da će Tajvan dobiti 750.000 doza cjepiva u sklopu prve dostave američkih donacija. Duckworth je to kazala u zračnoj luci Songshan, u središtu Tajpeja, nakon dolaska u kratki posjet s kolegama senatorima Danom Sullivanom i Christopherom Coonsom.

Za SAD je bilo od presudne važnosti da Tajvan bude uključen u prvu skupinu koja će dobiti cjepiva, jer prepoznajemo vašu hitnu potrebu te cijenimo naše partnerstvo”, rekla je Duckworth na konferenciji za medije.

Nije navela koja će cjepiva i kada dobiti Tajvan.

Senatori, koji su inače na Tajvan stigli brodom američkog ratnog zrakoplovstva, također će se sastati i s predsjednikom Tajvana Tsai Ing-wenom, kako bi raspravljali o sigurnosnim i drugim pitanjima.

Tajvan se žalio na Kinu, koja taj demokratski otok svojata kao svoj teritorij, da pokušava spriječiti Tajvan u nabavi cjepiva iz međunarodnih izvora, a što je Peking odbacio.

Japan je u petak Tajvanu besplatno isporučio 1,24 milijuna doza cjepiva Astra Zenece, što je gotovo udvostručilo količinu cjepiva koja je Tajvan do sada dobio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar