SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Svijet 24. jan. 202221:08 > 21:215 komentara
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane situacije u ukrajinskoj krizi, najavio je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Obraćajući se novinarima u ponedjeljak, Kirby je kazao kako se 8.500 američkih vojnika nalazi u stanju pojačane pripravnosti zbog mogućeg rasporeda u istočnu Europu u trenutku dok se ruske trupe gomilaju na ukrajinskoj granici, prenio je CNN.

Kirby je dodao da nije donesena konačna odluka o raspoređivanju trupa.

CNN je ranije u ponedjeljak prenio, pozivajući se na brojne američke i vojne dužnosnike da je Bidenova administracija u završnoj fazi utvrđivanja konkretnih vojnih jedinica koje želi poslati u istočnu Europu.

Biden je sa svojim najvišim vojnim oficiriam tokom brifinga u Camp Davidu u subotu razgovarao o mogućnostima povećanja nivoa prisustva američkih trupa na Baltiku i u istočnoj Europi, kazao je neimenovani visoki dužnosnik.

Vijest dolazi nakon upozorenja SAD-a da bi potencijalna ruska invazija na Ukrajinu mogla biti neizbježna. State Department je u nedjelju smanjio broj zaposlenih u američkoj ambasadi u Kijevu, odlaskom nižerangiranog osoblja i članova porodica.

Biden će održati videopoziv s europskim zvaničnicima u ponedjeljak poslijepodne, za koji je Bijela kuća rekla da je dio konzultacija i koordinacije administracije s europskim saveznicima kao odgovor na jačanje ruskog vojnog prisustva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar