SAD: U New Yorku obilježena godišnjica smrti Georgea Floyda

Svijet 26. maj. 202108:24
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Shannon Stapleton

U New Yorku, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), održan je program sjećanja na Afroamerikanca Georga Floyda koji je 25. maja 2020. godine preminuo usljed posljedica policijskog nasilja.

Programu održanom u National Action Networku, prisustvovali su mnogi aktivisti za zaštitu ljudskih prava, među kojima i pastor Al Sharpton, te gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Učesnici programa klečali su devet minuta i 29 sekundi.

Upravo bivši policajac iz Minnesote Derek Chauvin snimljen je kako kleči na Floydovom vratu duže od devet minuta, dok je Afroamerikanac molio da mu omogući da diše.

Zatvorska kazna

Na prvu godišnjicu Floydove smrti, predsjednik SAD-a Joe Biden sastao se s njegovom porodicom.

Afroamerikanac George Floyd je u maju 2020. godine uhapšen zbog navodnog pokušaja korištenja falsifikovane novčanice od 20 dolara. Policajac mu je klečao na vratu, a on je tokom devet minuta molio da mu omogući da diše.

Floyd je 25. maja 2020. godine preminuo od posljedica brutalnog pokušaja hapšenja, a taj incident je pokrenuo val antirasističkih protesta širom SAD-a i svijeta.

Bivši policajac iz Minneapolisa Derek Chauvin u aprilu je proglašen krivim za sve tri tačke optužnice za ubistvo Afroamerikanca Georga Floyda 2020. godine. Chauvin je proglašen krivim po optužbama za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.

Chauvin bi na suđenju 25. juna mogao dobiti zatvorsku kaznu u trajanju između 12,5 i 40 godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar