Sahranjen ubijeni predsjednik Haitija Jovenel Moise

Svijet 23. jul. 202121:08
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Ricardo Arduengo

Tijelo ubijenog haićanskog predsjednika Jovenela Moisea u petak je vraćeno u njegov rodni grad radi sahrane u najužem krugu bliskih osoba, u jeku žestokih sigurnosnih mjera nakon nasilnih protesta i straha od političke nestabilnosti u toj karipskoj zemlji.

Martine Moise dočekali su uzvici “Pravda, pravda!” dok se kretala prema kovčegu svog supruga, penjući se uz stepenice i stajući pred njim. Njene oči ispunile su se suzama dok je njhovo troje djece stalo uz nju.

Protesti ispred Moiseove rezidencije

Nekoliko minuta kasnije, grupa pristalica zgrabila je veliki portret Moisea i paradirala je s njim dok je policijski orkestar glasno izvodio nacionalnu himnu.

POVEZANE VIJESTI

Dok je sahrana počinjala, stotine demonstranata sukobilo se s policijom ispred Moiseove privatne rezidencije. Pucnjava je izbila i crni dim prekrio je strogo čuvanu ceremoniju sahrane. Galama demonstranata nadjačala je govore vjerskih čelnika na sahrani.

Na kraju sahrane, Martine Moise obratila se javnosti prvi put nakon napada, u 15-minutnom govoru.

“Oni nas posmatraju, čekaju da se prepadnemo. Ne želimo osvetu ni nasilje. Nećemo biti zastrašeni”, kazala je ona, prenosi AP.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar