Samantha Power: Svijet je stao uz Ukrajinu, Putin je izoliran kao nikad prije

Svijet 02. mar 202219:34
Podijeli:
Izvor: FENA

Podrška u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda od 141 glasa za rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu upečatljiv je signal iskrenog globalnog protivljenja toj invaziji, ocijenila je administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power. Naglasila je kako je svijet stao uz ukrajinu, a da ruski predsjednik Vladimir Putin nikad nije bio više izoliran.

“Ovo ne znači da će ruske bombe prestati ubijati Ukrajince. Ali ovo glasanje je bitno. Svijet je stao uz Ukrajinu. Putin je odbio čak i mnoge ruske pristalice. Moramo graditi na ovom jedinstvu, koje je ključno za kataliziranje diplomacije potrebne za okončanje ovog užasnog rata”, poručila je Power.

Podsjetila je kako je 2014. godine kada je Rusija okupirala Krim, UN sazvao sličnu sjednicu kojom bi se spriječila ruska agresija.

“Tada je Ukrajina dobila stotinu glasova i to se smatralo historijskim odbacivanjem. Danas je ukrajina dobila 141 glas – upečatljiv signal iskrenog globalnog protivljenja ruskoj invaziji”, dodala je.

Smatra kako upravo ovo glasanje pokazuje da je ruski predsjednik Vladimir Putin više izoliran nego ikad prije, dodavši kako ni zemlje poput Kube i Venecuele nisu podržale Rusiju.

Također, dodala je, iako su na prošlosedmičnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a Ujedinjeni Arapski Emirati bili suzdržani po pitanju slične rezolucije, danas su stali uz Ukrajinu, kao i Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, i Saudijska Arabija.

Ona se osvrnula i na jednu zemlju na Zapadnom Balkanu.

“Srbija, koja ima dugotrajne pozitivne odnose s Rusijom – dala je glas Ukrajini”, dodala je Power.

Podsjećamo, Generalna skupština UN-a odobrila je danas rezoluciju kojom se traži od Rusije da zaustavi rat u Ukrajini i povuče sve trupe.

Rezolucija je dobila podršku od 141 glasa, a pet je glasalo protiv. Bilo je 35 suzdržanih.

Bosna i Hercegovina također je podržala usvajanje rezolucije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar