Saudijka osuđena na 34 godine zatvora zbog saradnje s aktivistima na Twitteru

Podijeli:
Izvor: Ilustracija / EDUARDO SOTERAS / AFP

Saudijka Salma al-Shehab, koja je bila na doktorskim studijama na Univerzitetu u Lidsu i vratila se kući u Saudijsku Arabiju na odmor, osuđena je na 34 godine zatvora jer je imala nalog na Twitteru i pratila i retvitovala disidente i aktiviste.

Salma al-Shehab (34), majka dvoje male djece, prvobitno je osuđena na tri godine zatvora zbog “zločina“ korištenja internet stranice za “izazivanje javnih nemira i destabilizaciju građanske i nacionalne sigurnosti“, piše Guardian.

Međutim, žalbeni sud je izrekao novu kaznu od 34 godine zatvora, nakon što je tužilac zatražio od suda da razmotri druge navodne zločine.

Nove optužbe uključuju navode da je Shehab pomagala onima koji žele izazvati javne nemire i destabilizuju građansku i nacionalnu sigurnost, prateći njihove naloge na Twitteru i retvitovanjem njihovih tvitova.

Vjeruje se da će Salma al-Shehab imati mogućnost uputiti novu žalbu.

Ona se ne smatra izuzetno poznatom aktivistkinjom, ni u Saudijskoj Arabiji ni u Velikoj Britaniji.

Ona je sebe na Instagramu, gdje je imala 159 pratilaca, opisala kao stomatološkog higijeničara, medicinskog pedagoga, doktoranta na Univerzitetu Lids i predavača na Univerzitetu princeze Nura bint Abdulrahman, i kao suprugu i majku svojih sinova, Noa i Adama.

Na Twitteru ima 2.597 pratilaca. Među tvitovima o epidemiji koronavirusa i slikama svoje male dece, Shehab je ponekad retvitovala tvitove saudijskih disidenata koji žive u egzilu, koji su pozivali na oslobađanje političkih zatvorenika u kraljevstvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar