Scholz: Njemačka bi mogla zaustaviti Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu

Svijet 18. jan. 202220:401 komentar
Podijeli:
Izvor: Reuters

Nova njemačka vlada u utorak je dala najjasnije naznake do sada da će razgovarati o zaustavljanju plinovoda Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz iznio je svoje najoštrije upozorenje do sada na press konferenciji s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, gdje je bio pod pritiskom o tome je li kažnjavanje Sjevernog toka 2 dio “teških ekonomskih mjera” za koje je Njemačka rekla da će se Rusija suočiti ako napadne Ukrajinu, piše Politico.

“Jasno je da će to biti visoka cijena i da će se o svemu tome morati razgovarati ako dođe do vojne intervencije protiv Ukrajine”, rekao je Scholz.

Kancelar Scholz je izjavio da njegova vlada “stoji pri svim aspektima” sporazuma koji je njegova prethodnica Angela Merkel postigla s američkim predsjednikom Joeom Bidenom prošle godine, prema kojem je Njemačka obećala poduzeti mjere na nacionalnom nivou i prinuditi EU na sankcije ako Rusija “upotrijebi energiju kao oružje ili počini daljnja agresivna djela protiv Ukrajine.”

Primjedbe kancelara Njemačke dolaze u trenutku kada je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici, pojačavajući strah od invazije. Niz prošlosedmičnih sastanaka između Rusije, SAD-a i saveznika iz NATO-a nije uspio ublažiti napetosti.

“Očekujemo da će Rusija deeskalirati situaciju. To bi moglo uključivati, na primjer, smanjenje trupa na ukrajinskoj granici”, rekao je Scholz.

Također je nagovijestio spremnost na razgovor s Moskvom, rekavši, “naravno, spremni smo ući u ozbiljan dijalog s Rusijom o sigurnosnim pitanjima u Evropi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar