Šef britanske diplomatije: Barbarstvo kineskih vlasti prema Ujgurima

Svijet 12. jan 202115:451 komentar
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Nir Elias

Šef britanske diplomatije Dominic Raab osudio je danas "barbarstvo" kineskih vlasti prema Ujgurima najavljujući zabranu kupovine roba koja se proizvodi prinudnim radom te muslimanske manjine u kineskom regionu Sindjijang.

“Danas se pribjegava barbarstvu za koje smo se nadali da je stvar prošlosti”, rekao je Raab britanskim poslanicima i naveo arbitrarno zatvaranja, “političko prevaspitavanje”, prinudni rad, mučenje i prinudnu sterilizaciju Ujgura.

Kineska politika prema Sindjijangu, gdje žive Ujguri i druge, pretežno muslimanske etničke grupe, postala je glavna tačka razdora između Kine i Zapada zbog navoda o kršenju ljudskih prava.

Peking je naišao na intenzivnu međunarodnu kritiku zbog svoje politike na teritoriji Sindjijanga bogatoj resursima. Organizacije za zaštitu prava kažu da je tamo oko milion Ujgura i drugih uglavnom muslimanskih manjina zatočeno u logorima. Kina navodi da se radi o “centrima za profesionalnu obuku” namijenjenim da narod nađe posao i da ga udalji od “vjerskog ekstremizma”.

Kineski zvaničnici se hvale uspjehom da “deradikalizuju stanovništvo” i stručno da osposobe za posao, tvrdeći da se “nije dogodio nijedan teroristički napad već četiri godine”.

Komentari

Vaš komentar