Šef UN-a: Globalna raspodjela cjepiva “najveći moralni test današnjice”

Svijet 12. mar. 202108:55
Podijeli:
Izvor: MICHAEL TEWELDE / AFP

Glavni tajnik UN-a General Antonio Guterres osudio je bogate zemlje zbog "nacionalizma i gomilanja cjepiva" u petak, godinu dana nakon proglašenja pandemije koronavirusa.

Guterres je rekao da se svijet u 2020. suočio s “cunamijem patnje” i da je, iako je cijepljenje svjetlo na kraju tunela, duboko zabrinut zbog nejednake raspodjele.

“Vidimo puno primjera nacionalizma cjepiva i gomilanja zaliha u bogatim zemjama, kao i nastavak sklapanja dogovora s proizvođačima koji podrivaju pristup svima”, priopćio je šef UN-a.

“Globalna kampanja cijepljenja je najveći moralni test današnjice”, istaknuo je.

Guterres upozorava da neke siromašne zemlje još nisu dobile nijednu dozu, a bogate su na putu da osiguraju cjepivo za sve svoje stanovnike.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pandemiju 11. ožujka 2020.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus također je izrazio zabrinutost zbog nejednakosti u raspodjeli cjepiva i više je puta upozorio da će, ako se virus bude slobodno širio u nekim dijelovima svijeta, mutacije i varijante postati prijetnja cijelome planetu.

Program za poštenu podjelu cjepiva Covax trebao bi osigurati oko dvije milijarde doza nerazvijenim zemljama do kraja 2021.

Dosad je kroz taj program dostavljeno 14,7 milijuna doza u 22 zemlje.

Komentari

Vaš komentar