Šest država EU-a izrazilo zabrinutost zbog raspodjele cjepiva protiv covida-19

Svijet 17. mar. 202113:27
Podijeli:
Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Latvija i Slovenija u srijedu su izrazile zabrinutost zbog raspodjele cjepiva protiv covida-19 u pozivu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, rekao je dužnosnik Europske unije.

Michel, koji predsjeda summitima EU-a, razgovarao je o tome s čelnicima šest zemalja u srijedu.

Dvadeset i sedam veleposlanika EU-a obratit će se s tim u vezi kasnije tijekom dana.

“Čelnici su podijelili svoju zabrinutost s (Michelom) zbog mogućih praznina u distribuciji cjepiva između država članica nakon što jedna tvrtka nije ispunila svoju obvezu”, rekao je dužnosnik, pod uvjetom da ostane anoniman.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je u utorak da on i saveznici iz istočne Europe traže da EU prilagodi način na koji distribuira cjepiva protiv covida-19.

Europska unija suočava se s akutnim nedostatkom doza cjepiva protiv covida-19 zbog smanjenih isporuka AstraZenece.

Šestorica čelnika su prošli tjedan uputili pismo šefici EK-a Von der Leyen i predsjedniku Vijeća EU-a Michelu i upozorili da se distribucija cjepiva ne odvija sukladno broju stanovnika svake pojedine članice, kako je prethodno bilo dogovoreno.

Bruxelles je u međuvremenu priopćio da je na snazi tzv. mehanizam redistribucije doza koje neke zemlje nisu iskoristile po sistemu “pro rata” te da je na zemljama članicama da odluče žele li se vratiti na distribuciju cijepiva strogo poštujući metodu raspodjele razmjerno broju stanovnika.

Komentari

Vaš komentar