Sinu Muamera Gaddafija odbijena kandidatura za predsjednika Libije

Svijet 25. nov. 202107:542 komentara
Podijeli:
Izvor: Imed Lamloum/AFP

Vrhovna izborna komisija Libije saopštila je da je odbila kandidaturu sinu svrgnutog lidera Moamera Gaddafija, za predsjedničke izbore koji treba da se održe u decembru.

Prema listi odbijenih kandidata koju je objavila komisija, Seif al-Islam Gaddafi je diskvalifikovan jer je ranije pravosnažno osuđen. Na odluku komisije mlađi Gaddafi može da uloži žalbu.

Seifa el Islama je sud u Tripoliju 2015. godine osudio na smrt zbog upotrebe nasilja protiv demonstranata koji su tražili da njegov otac podnese ostavku, ali su rivalske vlasti Libije dovele u pitanje tu odluku.

Za njim je Međunarodni krivični sud raspisao potjernicu zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti, u vezi sa pobunom protiv njegovog oca 2011. godine.

Predsjednički izbori u Libiji trebalo bi da budu održani 24. decembra, poslije višegodišnjih pokušaja pod vođstvom Ujedinjenih nacija da se uvede demokratija i okonča rat.

Libija pokušava da se izvuče iz decenije nasilja, poslije pada s vlasti Muamera Gaddafija 2011. godine i haosa obilježenog postojanjem dvije rivalske vlasti na istoku i zapadu zemlje.

Gaddafijev sin je bio uhapšen krajem 2011. godine, kada je njegov otac svrgnut nakon više od 40 godina na vlasti tokom narodne pobude.

Moamer Gaddafi je ubijen u borbama koje su usledile i koje su se pretvorile u građanski rat.

Seif al-Islam je u junu 2017. pušten iz pritvora, a prvi put se pojavio u javnosti 14. novembra kada je predao dokumenta za kadidaturu za predsjednika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar