Sirija prekinula diplomatske odnose sa Ukrajinom

Svijet 20. jul 202212:031 komentar
Podijeli:
Izvor: EPA

Sirija je prekinula diplomatske odnose s Ukrajinom, saopštila je danas vlada te zemlje.

Odluka je uslijedila nakon objave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u junu da njegova vlada prekida diplomatske odnose sa Sirijom, navodi CNN.

“Sirijska Arapska Republika odlučila je prekinuti diplomatske odnose s Ukrajinom u skladu s principom reciprociteta i kao odgovor na odluku ukrajinske vlade”, objavila je državna novinska agencija SANA, citirajući zvaničnika u Ministarstvu vanjskih poslova.

Zelenski je najavio prekid diplomatskih odnosa s vladom predsjednika Bashara al-Assada nakon što je Damask priznao nezavisnost dviju separatističkih republika Donjecka i Luganska koje podržava Rusija.

Sirija je bila prva zemlja koja je nakon Rusije priznala nezavisnost otcijepljenih regija i izjavila svoju namjeru da sa njima izgradi diplomatske odnose.

Kako piše CNN, sirijska vlada se oslanja na rusku podršku već duže od jedne decenije, te je Moskva podržavala tu zemlju u Vijeću sigurnosti i preplavila je oružjem, osobljem i operativnom podrškom.

Rusija je započela vojnu operaciju u Siriji da podrži Asadov režim šest godina prije invazije na Ukrajinu.

Assadova vlada je 2018. godine priznala još dvije separatističke republike koje podržava Rusija, Abhaziju i Južnu Osetiju, koje su međunarodno priznate kao dio Gruzije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar