Šmihal: Ukrajini potrebno 750 milijardi dolara za oporavka nakon ruske invazije

Svijet 05. jul 202207:37
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Svjetski lideri i međunarodne organizacije sastali su se danas u Luganu, u Švicarskoj, kako bi razgovarali o obnovi Ukrajine.

Evropska unija obavezala se da će uspostaviti platformu za koordiniranje obnove Ukrajine nakon ruske agresije, rekla je danas predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Platforma će se koristiti za utvrđivanje investicijskih potreba, koordiniranje akcija i usmjeravanje resursa, rekla je Von der Leyen na konferenciji o oporavku Ukrajine koja je danas održana u švicarskom gradu Luganu, prenosi AP.

“Od početka rata, EU je mobilizirala oko 6.2 milijarde eura finansijske podrške. I to nije sve. Značajno ćemo se angažirati na srednjoročnoj i dugoročnoj obnovi”, kazala je šefica EK.

Platforma će okupiti zemlje, institucije, privatni sektor i civilno društvo. Također će uključivati međunarodne organizacije poput Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB).

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je Ukrajini potrebno 750 milijardi dolara za plan oporavka nakon ruske invazije.

Šmihal je također naglasio da bi Rusija trebala snositi račun oporavka Ukrajine.

“Vjerujemo da bi ključni izvor oporavka trebala biti zaplijenjena imovina Rusije i ruskih oligarha – rekao je navodeći procjene da je zamrznuta ruska imovina vrijedna 300-500 milijardi dolara. “Ruske vlasti pokrenule su ovaj krvavi rat. Oni su uzrokovali ovo golemo razaranje i za to bi trebali odgovarati.”

Ukrajinska vlada je također predložila osnivanje ureda za koordinaciju oporavka u Kijevu, Washingtonu, Briselu i Londonu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar