Soj omikron detektovan u Njemačkoj i Italiji

Svijet 27. nov. 202121:19
Podijeli:
Izvor: N1

Njemačka i Italija izvjestile su danas, nakon Velike Britanije, da je i u njihovim zemljama detektovan omikron, novi soj koornavirusa koji je prvi put identifikovan u Južnoafričkoj Republici.

Dva slučaja novog soja virusa korona omikron potvrđena su u njemačkoj pokrajini Bavarskoj, na jugu zemlje, saopštilo je regionalno Ministarstvo zdravlja. Riječ je o dvije zaražene osobe koje su ušle u Njemačku 24. novembra na aerodromu u Minhenu i one su sada u izolaciji.

Nacionalni institut zdravlja Italije saopštip je kako je genom novog soja sekvenciran u Laboratoriji za kliničku mikrobiologiju, virusologiju i biohitnu dijagnostiku bolnice Sako u Milanu iz pozitivnog uzorka pacijenta koji je doputovao iz Mozambika. Pacijent i kontakti njegove porodice bili su dobrog zdravlja, navodi se u saopštenju Instituta. Dodaje se da je u procesu daljeg potvrđivanja sekvenca uzorka, koji se može pripisati onom koji je Svjetska zdravstvena organizacija definisala kao omikron.

Podsjetimo, Velika Britanija je ranije saopštila kako su također identifikovali dva slučaja ovog virusa. Oba slučaja su povezana i postoji veza s putovanjem u Južnu Afriku. Zbog toga su najavili nove mjere. Svi koji dolaze iz inostranstva morat će u samoizolaciju dok ne dobiju negativan rezultat PCR test, a maske za lice će se morati nositi u maloprodajnim objektima. Planiraju pojačati i kampanju za vakcinaciju.

Više informacija o novom soju omikron pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar