Španija usvojila zakon: Obavezan eksplicitni pristanak u seksualnim odnosima

Svijet 20. jul 202208:04
Izvor: pixabay.com

Španski parlament je usvojio zakon kojim se uvodi obaveza eksplicitnog izražavanja pristanka u seksualnim odnosima.

Novi zakon je usvojen u sklopu napora vlade da umanji pravne poteškoće sa kojima se žrtve seksualnih napada suočavaju kada pokušavaju da dokažu da je nad njima vršeno nasilje ili da su bile zastrašivane. Akt koji je usvojio Senat, gornji dom parlamenta, poznat je kao zakon „Samo DA znači DA“.

Zakon, čije je usvajanje dugo zagovarala španska koaliciona vlada predvođena socijalistima, ima korijene u kritikama zbog grupnog silovanja tokom festivala San Fermin u Pamploni 2016. godine. Petoricu optuženih u tom slučaju sud je prvobitno proglasio krivim za seksualno zlostavljanje, ali ne i za silovanje, jer nije dokazano da se žrtva, koja je bila bez svijesti, usprotivila onome što joj se dešavalo.

Prema novom zakonu, ćutanje ili pasivnost neće biti smatrani pokazateljima pristanka na seks, već se zahtjeva eksplicitno izražavanje saglasnosti. Protiv usvajanja zakona su glasali konzervativna Narodna stranka, vodeća opoziciona partija u Španiji, i krajnje desna stranka Voks.

Prvobitne presude u slučaju silovanja u Pamploni podstakle su masovne proteste širom zemlje i pozive da se Španija pridruži evropskim zemljama koje silovanje zakonski definišu kao seks bez pristanka.

Vrhovni sud Španije je kasnije poništio presude dva niža suda i osudio petoricu optuženih na 15 godina zatvora za silovanje.

Komentari

Vaš komentar