Šta se događa na dnu Baltika? “Nema sumnje, ovo je sabotaža”

Svijet 27. sep 202220:192 komentara
Izvor: Youtube

Dvije podvodne eksplozije "vjerojatno izazvane detonacijama" zabilježene su u blizini mjesta istjecanja iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 i dogodile su se nedugo prije uočavanja istjecanja, objavio je Švedski seizmografski institut.

Prva “velika emisija energije” magnitude 1.9 zabilježena je u noći s nedjelje na ponedjeljak u 02:03 po mjesnom vremenu jugoistočno od danskog otoka Bornholma, a druga magnitude 2.3 u 19:04 u ponedjeljak na sjeveroistoku otoka, rekao je za agenciju AFP Peter Schmidt iz Švedske nacionalne seizmografske mreže.

“Tumačimo da su eksplozije najvjerojatnije izazvane nekim oblikom detonacije”, rekao je.

Norveški seizmolozi: Ovo su bile namjerne eksplozije

Neovisni norveški seizmografski institut (Norsar) potvrdio je “manju eksploziju” u ponedjeljak rano ujutro te drugu, “snažniju”, u ponedjeljak navečer. Vjeruje da su bile namjerne.

“To je velika eksplozija. Teško se oteti dojmu da je to učinio netko tko je znao što radi”, rekla je za AFP ravnateljica Norsara Anne Strømmen Lycke. “S oslobađanjem tako velike energije, ne može biti drugo nego eksplozija koja je to izazvala”, rekao je Schmidt.

Udari su bili “jako iznenadni”, kaže seizmolog sa švedskog sveučilišta u Uppsali.

Tri istjecanja

Tri velika istjecanja identificirana u ponedjeljak u vodama danskog otoka Bornholm vidljiva su na površini u pjenušanju mora u promjeru od 200 metara do 1 km. Neobjašnjiva istjecanja rezultat su “planiranog terorističkog napada” koji je izvela Moskva, ustvrdila je Ukrajina u vrijeme kada se bilježi sve više akcija sabotaže.

Kremlj je u utorak objavio da ne odbacuje mogućnost da je šteta na plinovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru nastala sabotažom te je izrazio “krajnju zabrinutost”.

Europska komisija rekla je ranije u utorak da je preuranjeno nagađati o uzroku curenja plina u dva plinovoda namijenjena isporuci plina iz Rusije u Europu.

Komentari

Vaš komentar