Stoltenberg: Finska i Švedska bi bile dočekane raširenih ruku u NATO savezu

Svijet 28. apr. 202211:30 > 11:36
Podijeli:
Izvor: Jens Stoltenberg (REUTERS/Johanna Geron)

Ako Finska i Švedska odluče da apliciraju za članstvo u NATO savezu, proces pristupanja bi "tekao brzo" i privremene mjere bi bile uvedene dok ne postanu formalno članice saveza, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je skupa sa Robertom Metsolom, predsjednicom Evropskog parlamenta, održao brifing za medije u Briselu.

“Mi smo u dijalogu sa Finskom i Švedskom i to je njihova odluka. Ali ako odluče da apliciraju, Finska i Švedska će biti srdačno dobrodošle i očekujem da će proces ići brzo”, rekao je Stoltenberg novinarima.

“Ovdje se u osnovi radi o pravu svake nacije u Evropi da odlučuje o svojoj budućnosti. Dakle, kada Rusija na neki način pokušava da prijeti, da zastraši Finsku i Švedsku da ne apliciraju, to samo pokazuje kako Rusija ne poštuje osnovno pravo svake nacije da izabere svoj vlastiti put”, dodao je on.

Dodao je da je činjenica da su Finska i Švedska već “veoma bliske” NATO savezu i da sa njim surađuju i održavaju zajedničke vježbe.

“Čim donesemo odluku da ih pozovemo, to će poslati snažnu političku poruku da je sigurnost Finske i Švedske bitna za sve NATO saveznike”, rekao je generalni sekretar NATO saveza.

Metsola je izjavila da će EP nastaviti zagovarati uvođenje sankcija, te pozivati na provođenje sadašnjih sankcija “na bolji i efikasniji način”.

“I o tome ćemo nastaviti da raspravljamo u Strazburgu slijedeće sedmice, ali što se tiče nas, ovaj parlament će nastaviti da koristi zamah ove neviđene koordinacije koju imamo, što je izuzetno važno, jer dijelimo osnovne vrijednosti i dijelimo našu odbranu prava Ukrajine da se brani”, rekla je Metsola.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar