Stoltenberg o potezu Rusije: Ovo nije povlačenje, ovo je pregrupisavanje

Svijet 03. apr. 202215:34 > 15:48
Podijeli:
Izvor: Jens Stoltenberg (Olivier Douliery/Pool via REUTERS)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg komentarisao je za CNN posljednje snimke iz Buče, ali i načine na koje Alijansa pomaže Ukrajini da se odbrani u ratu s Rusijom.

Ovo je brutalnost protiv civila koju nismo vidjeli u Evropi decenijama. Ovo je nedopustivo. Ubijanje civila je apsolutno neprihvatljivo. Predsjednik Putin mora prekinuti rat. Veoma je važno da je ICC pokrenuo istragu, da će svi dokazi biti na stolu i da će pravdi biti privedeni odgovorni”, kazao je Stoltenberg o snimkama iz Buče.

Kao i američki državni sekretar Blinken Stoltenberg je mišljenja da se vrlo lako može desiti rusko premještanje snaga na drugi front.

“Što vidimo na terenu nije pravo povlačenje. Ovo je pregrupisavanje, logistička popuna, i novo raspoređivanje, čini se da je ovo promjena strategije koja će se prebaciti na istok odnosno na jug zemlje”, poruka je iz Brisela.

Stoltenberg nije želio otkrivati detalje koje to oružje i sisteme Alijansa šalje u Ukrajinu niti načine na koje to radi, ali navodi da se rezultati pomoći jasno vide na terenu.

Saveznici pomažu Ukrajini u proteklih nekoliko godina, to smo pojačali u proteklih nekoliko sedmica, obučili smo desetine hiljada Ukrajinaca i njihove vojne snage su veće, bolje opremljene i spremne nego su bile prije nekoliko godina. Zbog toga se mogu bolje odbraniti od ruskih napada. Dogovorili smo se da nećemo otkrivati detalje i sve ono što šaljemo u Ukrajinu. Vidimo svakog dana na terenu da uništavaju tenkove, oklopna vozila i avione i da je to urađeno uz pomoć onoga što šalju saveznici. Ne mislim da je pametno da otkrivamo šta je to što im šaljemo. Saveznički lideri su potvrdili prije nekoliko dana da će pojačati i nastaviti tu pomoć”, poručuje Stoltenberg.

Sedmicama se kroz svjetske medije provlači mogućnost da neutralne Švedska i Finska postanu zemlje članice Alijanse, i Stoltenberg iako ponavlja da je to odluka tih zemalja, šalje jasnu poruku da su dobrodošle u Alijansu.

“Ako Finska odluči tražiti članstvo mi ćemo to poštovati. Mi ćemo se pobrinuti da im pomognemo da sačuvaju svoj teritorijalni integritet. Rusija to ne želi raditi. Ako apliciraju mislim da će biti dobrodošli i da ćemo ih vrlo brzo vidjeti u članstvu NATO-a, ali ponavljam da je ta odluka na njima”, zaključio je Stoltenberg.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar