Stoltenberg sa Erdoganom o članstvu Finske i Švedske u NATO-u

Svijet 04. jun 202212:31
Podijeli:
Izvor: Jens Stoltenberg (Olivier Douliery/Pool via REUTERS)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se s finskom premijerkom i razgovarao je s turskim predsjednikom u okviru napora na prevazilaženju turskog otpora članstvu Finske i Švedske zapadnom vojnom savezu.

Stoltenberg, koji je posjetio Washington u ovoj sedmici, objavio je u tweetu u petak navečer da se sastao s finskom premijerkom Sannom Marin dok je boravio u Washingtonu i da su raspravljali “o potrebi bavljenja turskim brigama i napredovanju” u razmatranju finske i švedske molbe za članstvom u NATO-u.

Ruski rat u Ukrajini nagnao je nordijske zemlje da podnesu molbe za članstvom u vojnom savezu, ali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje Švedsku i Finsku da podržavaju kurdske militante koje Turska smatra teroristima.

Stoltenberg navodi da je imao “konstruktivni telefonski razgovor” s Erdoganom, nazivajući Tursku “cijenjenenom saveznicom” i hvaleći turske napore na postizanju sporazuma koji bi obezbjedio siguran transport žitarca iz Ukrajine u jeku globalnih nestašica hrane izazvanih ruskom invazijom.

Stoltenberg navodi u tweetu da će on i Erdogan nastaviti dijalog, ne pojašnjavajući dodatno, prenosi AP.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar