“Svako ko je razgovarao sa Putinom dobio je isti odgovor, to je zabrinjavajuće”

Svijet 24. sep 202212:132 komentara
Izvor: Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

Evropska unija mora ozbiljno da shvati prijetnje Vladimira Putina o tome da bi mogao da upotrebi nuklearno oružje u sukobu u Ukrajini, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell.

Borrell je ocijenio u intervjuu za BBC danas da je rat dostigao “opasnu tačku”.

On je ovo izjavio u vrijeme kada Rusija počinje djelimičnu mobilizaciju i sprema se da pripoji četiri ukrajinske oblasti gdje su organizovani referendumi o pripajanju Rusiji.

“Svakako je ovo opasan trenutak zato što je ruska vojska pritjerana u ćošak, a Putinova reakcija – prijetnja da upotrebi nuklearno oružje, jako je loša”, rekao je Borrell.

U obraćanju naciji ranije ove sedmice Putin je rekao da njegova zemlja ima “razno razorno oružje” i da će “upotrebiti sva raspoloživa sredstva koja su joj na raspolaganju”, dodajući da “to nije blef”.

“Kad ljudi kažu da to nije blef morate da ih shvatite ozbiljno”, rekao je Borrell.

Odbacio je zabrinutost da su zalihe oružja u EU niske i rekao da Unija mora da nastavi da pruža vojnu pomoć Ukrajini kao i da primijenjuje ekonomske sankcije na predsjednika Putina i njegove saveznike i da sprovodi diplomatsku aktivnost.

Putin je suočen sa porazima na bojnom polju, sa ruskim snagama potisnutim u ukrajinskoj kontraofanzivi.

Putinove snage su u lošem položaju, slažu se analitičari, ali Borrell je rekao da mora da se dođe do “diplomatskog rješenja” koje čuva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

“Inače, mogli bi da završimo rat, ali nećemo imati mir i imat ćemo još jedan rat”, rekao je Borrell.

Priznao da je porast cijena energenata, izazvan sukobom, zabrinjavajući.

Visoki predstavnik EU pozvao je Putina da odigra svoju ulogu u postizanju rješenja putem pregovora, dodavši da je “potrebno dvoje za tango”.

“Svako ko je otišao u Moskvu u Kremlj da razgovara sa Putinom vratio se sa istim odgovorom: ‘Ja (Putin) imam vojne ciljeve i ako ne dobijem te vojne ciljeve nastavit ću da se borim’. To je svakako zabrinjavajući smjer, ali mi moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu”, rekao je Borrell.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar