Švicarci na referendumu glasali za kasniji odlazak žena u penziju

Svijet 25. sep 202219:00
Izvor: Unsplash/ilustracija

Švicarci su tijesnom većinom glasali za produljenje dobi za penzionisanje žena na 65 godina, a glasanje je obilježila duboka podijeljenost između reformi sklonih kantona njemačkog govornog područja i drugih kantona.

Za reformu je glasalo tek 50,6 posto birača, pokazuju konačni rezultati objavljeni u nedjelju.

Naprotiv, inicijativa koju su pomno pratili u inozemstvu, a htjela je zabraniti intenzivni uzgoj stoke, odbijena je sa 63 posto glasova.

Nakon dvaju neuspjelih pokušaja u 2004. i 2017., Bern je sada dobio dovoljno glasova kako bi mogao “stabilizirati” švicarski sistem penuionog osiguranja koji je izložen golemom pritisku zbog rasta očekivanog životnog vijeka i činjenice da se baby-boom naraštaj približava odlasku u mirovinu.

Najsporniji dio reforme zahtijeva da žene, kao i muškarci, rade do 65 godina za punu penziju, što je godinu dana dulje nego dosad.

Parlament je lani odobrio glavne mjere mirovinske reforme koje uključuju i povećanje PDV-a (prihvaćeno u nedjelju s 55 posto glasova).

Članice Socijalističke stranke ocjenjuju da kasniji odlazak žena u mirovinu “nije samo korak natrag što se tiče jednakosti, nego je pljuska svim ženama”. Najavile su proteste u Bernu u ponedjeljak na kojima će osuditi ishod referenduma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar