Tajvan: 27 kineskih aviona narušilo naš vazdušni prostor

Svijet 03. avg 202216:20
Izvor: Reuters

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 27 kineskih borbenih aviona narušilo njihov vazdušni prostor.

U pitanju su borbeni avioni tipa J-11, J-16 i SU-30.

Situacija na istoku prijeti da eskalira zbog posjete američke zvaničnice Nancy Pelosi Tajvanu. Ona je u utorak uveče sletjela u Tajpej, uprkos prijetnjama Pekinga da će snažno odgovoriti u slučaju da Sjedinjene Američke Države na takav način pruže podršku ostrvu Tajvan, koje Kina smatra svojom teritorijom.

Dodik komentarisao posjetu Pelosi Tajvanu: Podržavam jedinstvenu Kinu

Njena posjeta trajala je samo nekoliko sati, ali je čitav period protekao u tenzijama i prijetnjama koje su stizale iz Pekinga.

Neprijateljski čin i vojne vježbe

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je da Peking neće ostati nijem na “očiglednu provokaciju Washingtona”. Borbeni avioni momentalno su stavljeni u stanje pripravnosti, a vlasti Tajvana nekoliko puta su isticale da je primjećeno njihovo prisustvo u vazdušnom prostoru.

Kineski lider Si Đinping nije stao samo na ovom potezu, pa su velike vojne vježbe pokrenute istog dana.

Opkoljeni Tajvan

„Istočna borbena komanda kineske narodnooslobodilačke vojske započela je seriju zajedničkih vojnih operacija oko ostrva Tajvan, kao i zajedničke vazdušne i pomorske vježbe u moru i vazdušnom prostoru sjeverno, jugozapadno i jugoistočno od Tajvan“, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva odbrane.

Narodnooslobodilačka armija Kine PLA je ranije saopštila da će vršiti vježbe konvencionalnim raketnim naoružanjem, a meta će biti postavljena istočno od Tajvana.

Pod uslovom da napreduju, ove vježbe bi označile direktnu pretnju onome što Tajvan definiše kao svoju obalu.

Na tačno šest lokacija oko Tajvana, kineska mornarica već je postavila svoje brodove.

Mapa planiranih vojnih vježbi pokazuje da se one na nekim mjestima odvijaju u krugu od 16 kilometara od obale Tajvana. Dva regiona u kojima će kineska vojska gađati, koristeći rakete i artiljeriju, nalaze se unutar onoga što Tajvan smata svojom morskom granicom. Ukupno, pet zona okružuju ostrvo i označavaju jasnu eskalaciju u odnosu na prethodne kineske vežbe.

U upozorenju, kineska vojska je pozvala sve čamce i avione da izbjegavaju oblasti koje je odredila za vojne vježbe. Za Tajvan i vojsku SAD, ključno pitanje će biti da li će Kina poštovati međunarodno pravo i granice, ili će riješiti da izvrši invaziju na teritoriju Tajvana.

Lekcija iz prošlosti

Aktuelna dešavanja podsećaju na incident iz 1995. i 1996. godine, koji je poznat pod nazivom Treća kriza u Tajvanskom moreuzu. Tada je Kina ispalila bojevu municiju i projektile u vode oko Tajvana da bi ispoljila svoj bijes zbog putovanja tadašnjeg tajvanskog predsjednika Li Teng-huija u SAD. Amerika je zatim poslala dvije grupe nosača aviona u to područje, a jedna je prošla kroz Tajvanski moreuz.

Nove vježbe gađanja će se odvijati u oblastima bližim ostrvu od onih iz 1995. i 1996. godine, predstavljajući zagonetku Tajvanu i SAD. Kina je sada moćnija nego tada i ohrabrenija potezima pod vođstvom predsednika Si Đinpinga.

Pelosi na odlasku: Amerika je čvrsto uz vas

Samo nekoliko sati je trajala posjeta Pelosijeve, ali posledice su ostale za njom. U razgovoru sa predsjednicom Tajvana Cai Ing-ven, Pelosi je pozvala na jačanje saradnje dvije zemlje.

Istovremeno, Cai je istakla da je posjeta američke zvaničnice odraz dobrih odnosa dvije zemlje.

Nakon sastanka sa predsjednicom, Pelosi se obratila i parlamentu Tajvana.

“Danas je naša delegacija, na koju sam veoma ponosna, došla na Tajvan da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i ponosni smo na naše trajno prijateljstvo. Sada, više nego ikada, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna. I to je poruka koju danas ovde donosimo”, poručila je ona.

Govoreći o velikoj prašini koju je podigla njena posjeta, američka zvaničnica istakla je da se ništa slično nije dešavalo kada su u slične podvige kretali muškarci.

„Mislim da su napravili veliku galamu jer sam ja spiker – ne znam da li je to razlog ili izgovor. Zato što nisu ništa rekli kada su muškarci dolazili”, upitala je Pelosi, koja nastavlja Indo-pacifičku turneju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar