Tajvan tvrdi da 68 kineskih vojnih aviona izvodi vježbe u Tajvanskom moreuzu

Svijet 05. avg 202216:04 > 16:06
Podijeli:
Izvor: US Navy (Ilustracija)

Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je danas da ukupno 68 kineskih vojnih aviona i 13 brodova mornarice obavljaju vježbe u osjetljivom Tajvanskom moreuzu i da su neki od njih "namjerno" prešli u takozvanu “srednju liniju”, teritoriju koja se u praksi smatra linijom razdvajanja, piše britanski Guardian.

Ministarstvo je u saopštenju osudilo Kinu, navodeći da su njene oružane snage “ozbiljno oštetile” trenutnu sitauaciju i “uznemirile” vodeni i vazdušni prostor Tajvana.

Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu napisao je na Twitteru da je “Kina izvela rekordnih 68 letova ratnih aviona i poslala 13 ratnih brodova oko Tajvana”.

“Mnogi od njih su prešli srednju liniju tjesnaca kako bi simulirali napade. Ova opasna eskalacija vojne prijetnje ruši mir i stabilnost u regionu i mora se osuditi”, napisao je on.

Kina je danas nastavila da izvodi vojne vježbe u blizini Tajvana uslijed posjete američke političarke Nensi Pelosi ovom ostrvu.

Kineska vojska saopštila je da je izvela borbene vježbe u vazduhu i na moru na sjeveru, jugozapadu i istoku Tajvana, i nastavlja da “ispituje zajedničke borbene sposobnosti trupa”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar