Tajvanski ministar vanjskih poslova upozorio da Kina priprema invaziju

Svijet 09. avg 202209:05 > 10:451 komentar
Podijeli:
Izvor: Screenshot/CNN

Tajvanski ministar vanjskih poslova izjavio je u utorak da Kina koristi vojne vježbe koje je pokrenula u znak protesta protiv posjete predsjedavajuće američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi kao opravdanje za pripremu za invaziju na samoupravni otok.

Joseph Wu izjavio je na konferenciji za novinare u Tajpehu da Tajvan, za koji Kina tvrdi da je dio njene teritorije, neće biti zastrašen čak i dok su kineski manevri nastavljeni i Kina često krši nezvaničnu liniju razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

“Kina koristi te vježbe kako bi pripremila invaziju na Tajvan”, kazao je Wu, tražeći međunarodnu podršku na zaštiti “mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza”.

“Kina provodi vojne vježbe velikog obima, raketna lansiranja kao i kibernetske napade, kampanju dezinformisanja i ekonomske prinude u pokušaju da oslabi javni moral u Tajvanu”, kazao je.

Wu je govorio dok vojne napetosti tinjaju nakon okončanja u nedjelju najvećih ikada kineskih manevara u okolini otoka – vježbe koje uključuju lansiranja balističkih projektila i simulirane napade na nebu i moru koji okružuju Tajvan.

Komanda kineske istočne vojne oblasti objavila je u ponedjeljak da će nastaviti izvoditi nove zajedničke vojne vježbe usmjerene na ofanzivne operacije protiv podmornica i na moru, potvrđujući strahovanja vojnih analitičara i diplomata da će Peking nastaviti s pritiskom na tajvanske linije odbrane, prenosi Reuters.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar