Talibanski zvaničnik: NATO članice trebaju prihvatiti našu vladu i pomoći nam

Svijet 15. sep. 202111:25
Podijeli:
Izvor: Izvor: REUTERS/Stringer

Novi talibanski guverner afganistanske provincije Helmand, koji se kao zapovjednik godinama borio protiv Britanaca u Sanginu, Talib Mawlawi insistira na tome da je vrijeme borbe prošlo te poziva Veliku Britaniju i ostale članice NATO-a da prihvate talibane kao nove legitimne vođe Afganistana i da se vrate u zemlju - ali ne sa puškama nego sa novcem.

“Suočili smo se u bici, nismo se upoznali u normalnim vremenima”, rekao je za Guardian Talib Mawlawi, rodom iz Helmanda, koji se borio za talibane prvi put kada je grupa kontrolirala Afganistan.

“Sada možete osvojiti naša srca i usrećiti nas ako priznate ovu vladu”, dodaje on.

Sada kada su talibani preuzeli kontrolu nad Laškar Garom, glavnim gradom Helmanda, borbe su se po prvi put zaustavile u dvije decenije. Velika većina od 457 britanskih vojnika koji su poginuli u dugom ratu stradala je ovdje u ovoj provinciji, boreći se protiv talibana.

Ali kao i većina Afganistana, Helmand se sada suočava sa ekonomskim kolapsom i talibanski zvaničnici širom zemlje pozivaju strane vlade u pomoć.

Sve te strane zemlje napadale su i ubijale naše žene, našu djecu i naše starce, i sve uništile. Sada bi nam međunarodna zajednica trebala pomoći humanitarnom pomoći i usredotočiti se na razvoj obrazovanja, poslovanja i trgovine”, rekao je Mawlawi.

Međunarodna zajednica pomaže zemljama koje imaju podršku svojih civila. Donijeli smo sigurnost i imamo podršku naših ljudi, pa bi nam trebali pomoći i priznati našu vlast”, dodao je on.

Jedno od glavnih pitanja vezano za mogućnost inozemne pomoći je pitanje žena i da li će im biti dopušteno da rade i da se obrazuju.

Mada je, kada su talibani preuzeli vlast, izgledalo kao da obrazovanje djevojčica neće biti dopušteno, naređeno je osnovnim školama širom zemlje da ponovno otvore svoja vrata za njih. Kada su novinari Guardiana nenajavljeno došli u jednu od lokalnih škola, djevojčice su sjedile u klupama.

Više obrazovanje će također opet biti dostupno za žene – ali će one biti odvojene od muškaraca i morat će se pridržavati strogih pravila vezano za odjeću.

Vlada im je preporučila da ne dolaze slobodne kao prije, nego da nose burku ili hidžab”, izjavio je Mawlawi.

Još nije sasvim jasno da li će se srednje škole ponovo otvoriti za djevojčice i da li će se žene koje rade izvan zdravstva i obrazovanja moći vratiti na posao, a Mawlawi je rekao da će pratiti centralnu vladu po ovim pitanjima.

“Ministarstva još uvijek imaju sastanke za to, koji još nisu završeni; sve što najave učinit ćemo”, rekao je on.

Mawlawi tvrdi da ljudi Afganistana sada konačno mogu da žive i ponovno izgrade zemlju u miru.

“Bilo je 20 godina borbi pa će trebati neko vrijeme da se vratimo u normalu”, rekao je on.

Naša posljednja poruka za sve zemlje NATO -a je da smo im mi pomogli. Trebali bi biti zahvalni što smo im dali priliku da mirno odu, mogli smo ih zaustaviti kako ne bi mogli otići bez borbe. I oni bi trebali priznati našu vladu”, zaključio je Mawlawi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar