Talibanski zvaničnik: Ženama u Afganistanu će biti zabranjeno da se bave sportom

Svijet 08. sep. 202117:161 komentar
Podijeli:
Izvor: AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi

Afganistanskim ženama, uključujući i ženskom kriket timu u zemlji, bit će zabranjeno baviti se sportom pod novom talibanskom vladom, izjavio je visoki zvaničnik za kulturu privremene vlade, piše Guardian.

U intervjuu za australijskog emitera SBS, zamjenik šefa talibanske komisije za kulturu, Ahmadullah Wasiq, rekao je da se ženski sport ne smatra niti prikladnim niti potrebnim.

“Mislim da ženama neće biti dozvoljeno da igraju kriket jer nije potrebno da žene igraju kriket. U kriketu bi se mogli suočiti sa situacijom u kojoj im lice i tijelo neće biti pokriveni. Islam ne dozvoljava da se žene vide na ovakav način,” rekao je Wasiq.

“Ovo je era medija, bit će fotografija i video zapisa, a onda će ih ljudi gledati. Islam i Islamski Emirat (Afganistan) ne dozvoljavaju ženama da igraju kriket ili da se bave sportom gdje su izložene,” dodao je on.

Nova privremena talibanska vlada sastavljena isključivo od lojalističkih redova formalno je počela s radom u srijedu, a na svim ključnim položajima su postavljeni tvrdolinijaši, mođu kojima nema ni jedna žena, i pored prethodnih obećanja talibana da će uspostaviti inkluzivnu vladu.

Pitanje ženskih prava vjerovatno će dominirati u ocjeni režima od strane međunarodne zajednice, “pri čemu stavovi o ženskom sportu i vladi sastavljenoj od isključivo muškaraca predstavljaju zloslutna upozorenja,” piše Guardian.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar