Tri žene u utrci za predsjednicu Evropskog parlamenta

Svijet 18. jan. 202211:06
Podijeli:
Izvor: Roberta Metsola (screenshot)

Tri žene, Maltežanka Roberta Metsola, Šveđanka Alice Kuhnke i Španjolka Sira Rego u utrci su za predsjednicu Europskog parlamenta, a favoritkinja je Metsola, vršiteljica dužnosti predsjednice EP-a iz redova pučana.

Europsk parlament u utorak bira predsjednicu, glasanje je tajno i provodi se na daljinu zbog pandemije koronavirusa. Pobjednik treba osvojiti apsolutnu većinu valjanih glasova, odnosno 50 posto plus jedan glas.

Ako se to ne dogodi niti nakon tri kruga glasanja, što je malo vjerojatno, dvoje kandidata s najviše glasova iz trećeg kruga sudjelovat će u posljednjem, četvrtom krugu, a za predsjednika će biti izabran onaj tko ima više glasova.

Prije prvog kruga kratko su se predstavile tri eurozastupnice, dok je Poljak Kosma Zlotowski (ECR) odlučio povući svoju kandidaturu.

“Moramo osnažiti EP. Ne smijemo se bojati reformi”, rekla je pučanka Metsola i dodala da je potreban “moderniji, učinkovitiji” Europski parlament, a na čelu tog suzakonodavnog tijela EU-a predsjednica koja će “slušati i miriti razlike” među eurozastupnicima.

“Za sve vas koji mi govorite da ne pripadam ovdje, u krivu ste”, rekla je Kuhnke, eurozastupnica zelenih afričkog podrijetla. Ako postane predsjednica EP-a, zastupnica je rekla da će raditi na tome da EU postane “predvodnica zelene tranzicije” te na većoj raznolikosti i socijalnoj pravdi.

“Želimo socijalniju, zeleniju, više feminističku Europu”, rekla je Španjolka Rego iz kluba Ljevice i više puta istaknula da svaka žena treba imati pravo odlučivati o vlastitom tijelu.

EP je prve dvije i pol godine mandata saziva 2019. do 2024. vodio talijanski socijaldemokrat David Maria Sassoli koji je preminuo prije tjedan dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar