Trump navodno vršio pritisak na zvaničnike kako bi se poništili izbori u SAD

Svijet 22. jun. 202215:161 komentar
Podijeli:
Izvor: Mandel Ngan / AFP

Na posljednjem saslušanju pred komitetom Predstavničkog doma američkog Kongresa koji istražuje pobunu i upad na Kapitol 6. januara 2021. godine su svjedoci govorili o tome kako je bivši američki predsjednik Donald Trump navodno vršio pritisak na državne zvaničnike da mu pomognu da poništi predsjedničke izbore, navodi CNN.

Troje republikanaca su izjavili da su bili kontaktirani od strane Trumpa nakon izbora: državni sekretar savezna države Georgije Brad Raffensperger, njegovog zamjenika Gabe Sterling i predsjednik Predstavničkog doma Arizone Rusty Bowers. Oni su izjavili da nisu bili voljni da učestvuju u pravno sumnjivim pokušajima da se ponište izbori, uključujući pokušaje da se sruši elektorski koledž te da se uvedu lažni elektori koji podržavaju Trumpa.

Republikanski svjedoci direktno povezuju Trumpa s pokušajem dovođenja lažnih elektora

Više svjedoka je izjavilo tokom saslušanja da je Trump lično bio uključen u pokušaje da se uvede lista lažnih elektora u saveznim državama koje su bile ključne za izbore u pokušaju da se poništi legitimna izborna pobjeda Bidena.

Ronna McDaniel, predsjednica Republikanskog nacionalnog komiteta, svjedočila je da su je nakon izbora pozvali Trump i konzervativni advokat John Eastman i tražili od nje da pomogne u okupljanju tih elektora. Ona je izjavila da je Trump taj razgovor preusmjerio Eastmanu, koji je zatim počeo govoriti o važnosti Republikanskog nacionalnog komiteta u kampanji da se okupe ovi elektori.

Bowers je također izjavio da je primio poziv od Trumpa i njegovog advokata Rudyja Giulianija te da su ga pozvali da se uključi u ovaj plan i okupi nelegitimne elektore iz svoje države.

“Rekao sam im da ne želim da me koriste kao pijuna”, rekao je Bowers.

On je izjavio da mu je Giuliani priznao da ono što je predlaže nikada ranije nije učinjeno, ali da je i dalje insistirao na tome.

Neki republikanci navodno pristali da pomognu u poništavanju izbora

Na saslušanju je bilo riječi o dvojici republikanaca u Kongresu koji su navodno igrali ulogu u Trumpovim naporima da pokuša da poništi svoj izborni poraz 2020. godine.

Prvi je bio republikanski poslanik Andy Biggs iz Arizone, koji je nazvao Bowersa ujutro 6. januara 2021. godine, te tražio od njega da podrži decertificiranje onih elektora iz njegove države koji su glasali za Bidena.

Bowers je rekao da nije bio spreman to učiniti.

Drugi poziv se dogodio nekoliko sati kasnije, nekoliko minuta prije nego što je tadašnji potpredsjednik Mike Pence na zajedničkoj sjednici Kongresa pozvao da se potvrde izborni glasovi.

Prema tekstualnim porukama koje su prezentirane komitetu, jedan of pomoćnika republikanskog senatora Rona Johnsona iz Wisconsina pitao je Pencea kako bi mu Johnson mogao ručno dostaviti lažne liste Trumpovih elektora iz Michigana i Wisconsina.

Penceov pomoćnik je odgovorio da mu Johnson to “ne bi trebao uručitii”.

Kako navodi CNN, napori da se decertificiraju Bidenovi elektori i da se iznesu lažni Trumpovi elektori bili su dio plana Trumpovog tima da zaustavi potvrdu rezultata izbora 6. Januara u Kongresu.

Uloga koju su igrali Trumpovi saveznici u Kongresu bila je od interesa za komitet, te su pozvali pet članova republikanaca iz Predstavničkog doma, uključujući Biggsa i vođu manjine u Domu, Kevina McCarthyja.

Međutim, oni nisu ispoštovali pozive i odbacili su istragu vijeća.

Svjedoci tvrde kako si “Trumpove laži imale ozbiljne posljedice”

Na saslušanju je bilo govora o tome kako su laži o izborima koje su širili Trump i njegov tim doveli do velikih poteškoća za državne zvaničnike.

Oni su izjavili da su bili pod pritiskom da se pomogne u nastojanju da se ponište izbori, da su se morali boriti protiv dezinformacija i da su se suočili sa prijetnjama od strane Trumpovih pristalica zbog odbijanja da učestvuju u Trumpovom planu.

“Bez obzira koliko puta su visoki zvaničnici Ministarstva pravde, uključujući njegovog vlastitog državnog tužioca, rekli predsjedniku da ove tvrdnje nisu istinite, predsjednik Trump je nastavio promovirati te laži i vršio pritisak na državne zvaničnike da ih prihvate”, izjavio je član komiteta g Schiff, demokrata iz Kalifornije.

Mada Demokrate upravljaju komitetom koji istražuje pokušaj pobune 6. januara, većina onih koji su do sada svjedočili protiv Trumpa su bili republikanci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

 

Komentari

Vaš komentar