Turska istražuje tvrdnje da je Rusija ukrala ukrajinsko žito

Svijet 23. jun. 202212:45
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas da Ankara istražuje tvrdnje da je Rusija ukrala ukrajinsko žito i da vlasti Turske neće dozvoliti da se takva roba unese u zemlju, javlja Reuters.

Ambasador Ukrajine u Ankari je početkom juna rekao da su kupci iz Turske među onima koji su primali žito koje je Rusija ukrala iz Ukrajine, te je naveo da je tražio pomoć Turske da identifikuje i uhvati osobe odgovorne za navodne pošiljke.

Rusija je ranije negirala da je ukrala ukrajinsko žito.

“Svaku tvrdnju shvatamo ozbiljno i ozbiljno ih istražujemo. Svaki put obavještavamo posebno ukrajinsku stranu o rezultatu”, rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskom ministricom vanjskih poslova Liz Truss u Ankari.

Reuters navodi da Rusija i Ukrajina proizvode skoro trećinu globalnih zaliha pšenice, dok Rusija također u velikoj mjeri izvozi đubrivo a Ukrajina kukuruzno i suncokretovo ulje. Međutim, ukrajinske isporuke žitarica iz crnomorskih luka su stale od početka invazije, te je oko 20 miliona tona žita trenutno zaglavljeno.

Cavusoglu je rekao da će se Turska suprotstaviti Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji koje oduzimaju ukrajinsko žito ili drugu robu i zatim prodaje na mađunarodnom tržištu.

“Mi, kao Turska, nećemo dozvoliti da ova roba dođe do nas”, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar