U Berlinu u sukobu s ilegalnim stanarima povrijeđeno 60 policajaca

Svijet 16. jun. 202121:38 > 21:39
Podijeli:
Izvor: (Tanjug photo/Michael Sohn)

Najmanje 60 policajaca povrijeđeno je kada su pokušali da obezbijede područje zgrade u kojoj se nalaze bespravni naseljenici u Berlinu.

Sud je odobrio vatrogasnu inspekciju zgrade, ali su policajci napadnuti kamenjem kada su pokušali da osiguraju područje.

Stanari zgrade strahuju da bi inspekcija mogla da dovede do njihove deložacije.

U Berlinu su i ranije bili nasilni protesti

Raniji pokušaji da se istjeraju ilegalni stanari nisu bili uspješni, a dolazilo je i do nasilnih protesta u tom dijelu Berlina.

Najmanje 123 policajca povrijeđena su 2016. godine u neredima koji su izbili na istom mjestu, koje se nalazi u području Friedrischein.

Policija Berlina objavila je na Twitteru da je oko 300 ljudi gađalo kamenjem policiju sa ulice i krova, te da su palili razne predmete na ulici.

Policajci dovezli vodeni top

U saopćenju se navodi da su policajci dovezli vodeni top kako bi ugasili vatru, te da su se popeli na krov da bi uklonili kamenje, prenosi BBC.

Nakon pada Berlinskog zida 1989. godine, brojni studenti, mladi i članovi radikalnih anarhističkih grupa preselili su se u zgrade u istočnom dijelu Berlina.

Brojnim vlasnicima vraćeni su stanovi otkako je taj dio grada ponovo postao popularan za život, a cijene su u posljednje dvije decenije naglo porasle.

Policija je u oktobru prošle godine u Berlinu iselila oko 50 bespravnih stanara jedne zgrade u kojoj je od 1999. godine bilo sjedište jedne “anarhističke feminističke zajednice”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar