U Kolumbiji otkriveni potonuli brodovi puni zlata

Svijet 07. jun 202207:12 > 10:361 komentar
Izvor: Colombian Presidency/Handout via REUTERS

Kolumbijski mornarički časnici koji su nadgledali mjesto brodoloma galije San Jose otkrili su još dva davno potonula broda u neposrednoj blizini, izjavio je u ponedjeljak kolumbijski predsjednik Ivan Duque.

Galija San Jose, za koju povjesničari vjeruju da je prenosila blago koje bi u današnje doba bilo vrijedno milijarde dolara, potonula je 1708. u blizini kolumbijskog lučkog grada Cartagene.

Oko potencijalnog vađenja potonulog broda već se desetljećima vode sudski sporovi.

Podmornicom na daljinsko upravljanje koja je zaronila na 900 metara dubine otkrivene su nove snimke potonule galije, izjavili su Duque i mornarički časnici u video poruci.

Podmornica je otkrila još dva potonula broda u neposrednoj blizini – kolonijalni brod i škuna za koje se vjeruje da su iz istog povijesnog razdoblja, kolumbijskog rata za neovisnost od Španjolske, prije otprilike 200 godina. “Sad imamo i dva nova otkrića u istom području, koja predstavljaju nove prilike za arheološka istraživanja. Tako da posao tek počinje”, izjavio je admiral Gabriel Perez.

Nove snimke sa San Josea dale su do sada najbolji uvid u blago koje je ova galija prevozila. Snimljene su zlatne poluge, zlatnici, topovi izrađeni u Sevilli 1655. te netaknutno porculansko posuđe. “Zamisao je da sve to prikupimo i stvorimo održivi financijski mehanizam za buduća istraživanja. Na taj ćemo način zaštiti blago, nasljeđe galije San Jose”, izjavio je predsjednik Ivan Duque.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar