U Meksiku uhapšen jedan od bivših kolumbijskih revolucionarnih vođa

Svijet 20. okt 202107:27
Izvor: Ilustracija

Jedan od vođa Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), sada 72-godišnji Rodrigo Granda uhićen je u Ciudad Mexicu i to na zahtjev službene Bogote upućen Interpolu, objavili su iz vrha tog poketa, a potvrdile su meksičke vlasti.

“Uhićenje Rodriga Grande u Ciudad Mexicu bazirano na ‘crvenoj potjernici’ Interpola jasno je kršenje mirovnog sporazuma iz 2016. godine”, objavio je zastupnik komunističke stranke u kolumbijskom parlamentu Carlos Lozada.

Granda je putovao u društvu predsjednika Kolumbijske komunističke stranke Rodriga Logrona, a napustio je Kolumbiju uz dopuštenje posebnog tribunala za mir, institucije proizišle nakon potpisivanja mirovnog sporazuma kojim je 2016. godine okončan polustoljetni građanski rat, a koja istražuje zločine počinjene tijekom tog razdoblja.
Logrono i Granda predvodili su kolumbijsku delegaciju koja je stigla u Meksiko na poziv tamošnje Radničke stranke na konvenciju ljevičarskih stranaka Latinske Amerike.

“Apeliram na međunarodnu zajednicu da osigura sigurnost Rodriga Grande. Predsjednik Ivan Duque nastavlja s napadima na mirovni proces, on je bio taj koji je od Interpola zatražio reaktivaciju ‘crvene potjernice’ za Rodriga Grandu, jednog od potpisnika mirovnog sporazuma. Neka poštuje one među nama koji vjeruju u mir i obavlja svoju dužnost na način da nam omogući sudjelovanje u politici”, poručio je Logrono.

Granda je bio uključen u mirovne pregovore FARC-a i kolumbijskih vlasti od njihovog početka 2012. godine sve do potpisivanja mirovnog sporazuma 2016. koji je rezultirao razoružavanjem FARC-a. Dok boravi u Kolumbiji omogućeno mu je slobodno kretanje.

Zbog svojih napora u nastojanju da postigne mirovni sporazum s pobunjenicima tadašnji kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos 2016. godine dobio je Nobeluvu nagradu za mir.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar