Ubica novinarke: Da sam znao ko je tražio bih 10 miliona

Svijet 05. jul 202218:58
Podijeli:
Izvor: Reuters

Čovjek optužen za detonaciju bombe te ubistva istaknute malteške novinarke priznao je zločin u intervjuu za Reuters, te izjavio da će uskoro otkriti imena drugih osoba koje su umješane u njeno ubistvo.

Daphne Caruana Galizia, poznata po razotkrivanju uloge Malte u curenju tzv. Panamskih dokumenata, je ubijena kada je njen automobil eksplodirao 2017. godine. Jedan od optuženih u ovom slučaju, George Degiorgio, je iz zatvora izjavio za Reuters da bi tražio mnogo više novca za ubistvo da je znao više o ovoj novinarki.

“Da sam znao, tražio bih 10 miliona, a ne za 150.000”, rekao je on za Reuters, misleći na sumu u eurima za koju tvrdi da je plaćen za ubistvo ove novinarke.

“Za mene je to bio samo posao. Da. Posao kao i obično!” rekao je, te kasnije dodao: “Naravno da mi je žao.”

Njegovo priznanje uslijedilo je nakon nekoliko pokušaja Degiorgiovih advokata od 2021. godine da osiguraju pomilovanje u zamjenu za svjedočenje o Degiorgiovoj ulozi u ubistvu Caruane Galizije i drugim navodnim zločinima koji uključuju istaknute ličnosti u toj zemlji.

Apelacioni sud Malte je 22. juna odbacio preostale pravne prigovore Degiorgia na optužbe za ubistvo protiv njega i njegovog brata Alfreda, koji je također optužen u ovom slučaju. Ta presuda otvara put za nastavak suđenja.

Ubistvo ove novinarke je izazvalo šok širom Evrope. Malteške vlasti optužile su Degiorgia i još dvojicu muškaraca, njegovog brata Alfreda i saradnika Vincea Muscata, za ubistvo Caruane Galizije u oktobru 2017. godine, te sumnjaju da je počinjeno po nalogu jednog istaknutog malteškog biznismena.

Degiorgio je izjavio za Reuters da će se izjasniti da je kriv prije nego počne suđenje sa porotom.

“Razgovarati ću sa sudijom”, rekao je on, te naznačio je da će otkriti ulogu koju su i druge osobe imale u ubistvu, kao i u prethodnom pokušaju ubistva ove novinarke.

Objasnio je da je njegov motiv za ovo da traži smanjenje kazne za sebe i svoga brata, te izjavio “nećemo pasti sami!”

Do sada su obojica braće Degiorgio negirali umiješanost u ubistvo. Muscat je priznao krivicu za ubistvo 2020. godine i osuđen je na smanjenu kaznu od 15 godina zatvora u zamjenu za svjedočenje o ovom slučaju i nekim drugim zločinima.

Jedan od najbogatijih biznismena u Malti, Yorgen Fenech, je optužen u novembru 2019. godine da je naručio ovo ubistvo. Fenech je negirao optužbe, ali još nije iznio svoju odbranu.

U izjavi je njegov advokat, Gianluca Caruana Curran, rekao da Fenech planira da dokaže na sudu da “ni u jednom trenutku nije želio, aktivno tragao za ili sponzorirao” ubistvo Caruane Galizije.

Caruana Galizia ubijena je nakon što je iznijela niz optužbi za korupciju protiv istaknutih ljudi, uključujući ministre u vladi Laburističke partije Malte. Njeno ubistvo izazvalo je sumnju da bi neki od ljudi koje je istraživala mogli biti umiješani u ovaj zločin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentari

Vaš komentar