Uhapšena supruga “El Chapa” zbog trgovine drogom

Svijet 23. feb. 202110:38
Podijeli:
REUTERS/Jeenah Moon/File Photo

Supruga ozloglašenog zatvorenog meksičkog narkobosa Joaquina "El Chapa" Guzmana uhapšena je u SAD-u zbog sumnje da je trgovala drogom, saopćile su američke vlasti.

Emma Coronel Aispuro (31) zadržana je na međunarodnom aerodromu Dulles u blizini Washington D.C.-a.

Optužena je za učestvovanje u planiranju distribucije kokaina, metamfetamina, heroina i marihuane, javio je BBC.

Guzman trenutno služi doživotnu kaznu zatvora u New Yorku zbog trgovine drogom i pranja novca.

Ovaj 63-godišnjak je bivši šef kartela Sinaloa, za koji zvaničnici kažu da je bio najveći dobavljač droge u SAD.

Na njegovom suđenju 2019. godine došlo je do šokantnih otkrića o njegovom životu, od drogiranja i silovanja 13-godišnjih djevojčica do izvođenja hladnokrvnih ubistava bivših članova kartela i suparnika.

Coronel Aispuro trebala bi se pojaviti pred saveznim sudom u DC-u putem video poziva, saopćilo je američko ministarstvo pravde.

Osim što se suočava s optužbama za krijumčarenje droge, optužena je i za planiranje bjekstva iz zatvora svog supruga u Meksiku 2015. godine.

Guzmanovi najbliži saradnici, zajedno s njegovom suprugom, omogućili su mu bijeg iz meksičkog zatvora maksimalne sigurnosti Altiplano nakon što su njegovi sinovi kupili imanje u blizini zatvora, a GPS sat prokrijumčaren u zatvor kopačima je dao tačnu lokaciju. Pobjegao je vozeći se posebno prilagođenim malim motociklom kroz tunel koji su prokopali od imanja do zatvora.

Sudski dokumenti navode da je Coronel Aispuro također bila umiješana u planiranje još jednog bijega iz zatvora za svog supruga prije nego što je on izručen SAD-u u januaru 2017. godine.

Ona zasad nije komentarisala optužbe.

Komentari

Vaš komentar