Ukrajina i Rusija dogovorile koridor za evakuaciju civila iz grada Sumija

Svijet 08. mar. 202210:171 komentar
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Ukrajinska vlada dogovorila je koridor za evakuaciju civila koji bježe iz grada Sumija na sjeveroistoku zemlje, koji je posljednjih dana bio izložen stalnim ruskim napadima i zračnim napadima, javlja CNN.

Ukrajinska ministrica za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, Iryna Vereshchuk, rekla je da je koridor dogovoren sa ruskim Ministarstvom odbrane u pismu koje je upućeno Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Put za koridor za evakuaciju vodio bi od Sumija preko Holubivke i Lokvicije do Poltave, grada u centralnoj Ukrajini. Biće otvoren uzmeđu 9 i 21 sati u utorak, rekla je ona, te dodala da će sve prepreke za civile unutar tog vremena biti uklonjene sa rute.

Navela je da nisu dogovorene nikakve druge rute.

“Pozivamo Rusiju da se odmah složi s o ovim rutama i osigura stabilan prekid vatre na njima,” izjavila je, te izrazila nadu da će se dogovoriti i koridori za druga mjesta širom zemlje.

Koridor je dogovoren nakon što je u ruskom zračnom napadu na stambenu zgradu u Sumiju ubijeno devet civila, uključujući dvoje djece, prema Državnoj službi za vanredne situacije u Ukrajini.

Nekoliko prethodnih pokušaja evakuacije civila nije uspjelo ranije ove sedmice, a zapadni lideri optužuju ruske snage da nastavljaju gađati unaprijed odobrene sigurne rute.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar