Ukrajina zatvara jednu od dvije ključne tačke za tranzit plina prema Europi

Svijet 10. maj 202219:241 komentar
Podijeli:
Izvor: Izvor: N1

Ukrajinski operator sistema za prijenos plina GTSOU objavio je da će zbog više sile od 11. maja obustaviti prijenos ruskog plina preko ulazne tačke Sohranivke, jedne od dvije ključnih tački za opskrbu Europe ruskim plinom.

Unatoč ruskoj invaziji koja je počela 24. februara, Ukrajina je i dalje važna tranzitna ruta za prijenos ruskog plina prema Europi.GTSOU je objavio da ne može nastaviti s radom na kompresorskoj stanici Novopskov zbog “miješanja okupatorskih snaga u tehničke procese”.

Kompresorska stanica Novopskov u regiji Luhansk na istoku Ukrajine pala je u ruske ruke nedugo nakon početka invazije. To je prva kompresorska stanica u Luhansku, tranzitnoj ruti za oko 32.6 miliona prostornih metara plina na dan, što je trećina ruskog plina koji se prenosi u Europu preko Ukrajine.

“Kako bi se u cijelosti ispunile tranzitne obveze prema europskim partnerima i u skladu s ugovorom, moguće je privremeno prebaciti nedostupne kapacitete s fizičke interkonekcijske tačke Sohranivke na fizičku interkonekcijsku tačku Sudžu koja se nalazi na području koje nadzire Ukrajina”, saopćio je GTSOU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar