Ukrajinski parlament zabranio ruske ratne simbole

Svijet 23. maj. 202207:09
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Jorge Silva

Ukrajinski parlament zabranio je u nedjelju simbole "Z" i "V" koje ruska vojska koristi za promicanje svog rata u Ukrajini, ali je pristao na poziv predsjednika Volodimira Zelenskog da dopusti njihovu upotrebu u obrazovne ili historijske svrhe.

Jaroslav Železnjak, član opozicije, objavio je odluku na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, rekavši kako je od 423 zastupnika skupštine njih 313 glasalo “za”.

Zelenski je stavio veto na raniju verziju zakona i pozvao da se ta dva simbola dopuste u muzejima, knjižarama, naučnim radovima, udžbenicima i sličnim primjerima.

Nijedno od ta dva slova ne postoji u ruskoj abecedi. Oni su se naširoko koristili, posebno na ruskim vojnim vozilima i opremi, za promicanje ciljeva sukoba.

Moskva svoju invaziju na Ukrajinu naziva “posebnom vojnom operacijom” za razoružavanje susjeda i zaštitu od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da je fašistička tvrdnja neosnovana i da je rat ničim izazvan čin agresije.

Rusija je tioom vikenda gađala položaje na istoku Ukrajine, gađajući regije Donbas i Mikolajiv zračnim napadima i topničkom vatrom.

Novi zakon zabranjuje stvaranje nevladinih organizacija koje koriste ruske ratne simbole ili potkopavaju suverenitet Ukrajine.

Ukrajinski parlament u nedjelju je također produžio za još 90 dana, odnosno do 23. augusta, period vanrednog stanja u zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar