Umro slavni reditelj koji je sarađivao sa Bradom Pittom i Harrisonom Fordom

Svijet 17. avg 202210:48
Podijeli:
Izvor: TOBIAS HASE / DPA / AFP

Wolfgang Petersen, njemački reditelj koji je režirao filmove poput "Podmornica" (Das Boot), "Air Force One", "Na vatrenoj liniji" i "Oluja svih oluja", umro je u 81. godini.

Petersen je bio vrlo cijenjen u Kaliforniji u kojoj je živio, kao i svojoj domovini, radeći sa zvezdama poput Clinta Eastwooda, Dustina Hoffmana, Harrisona Forda, Georgea Clooneya, Brada Pitta i brojnih drugih zvijezda tokom svoje decenijama duge karijere.

Epska filmska priča „Podmornica“ o posadi njemačke podmornice tokom Drugog svetskog rata, s Juergenom Prochnowom i Herbertom Groenemeyerom u glavnim ulogama, nominovana je za šest Oskara te je otvorila Petersonu put u Holivud.

Peterson, tada u ranim 40-ima, nominovan je za režiju i adaptaciju scenarija, a film je nominovan i za kameru, montažu, zvuk i montažu zvuka. Naposlijetku je “Gandhi”, kojeg je režirao Britanac Richard Attenborough bio veliki dobitnik Oskara.

“Podmornica” je tada ostala po strani, ali je to za Petersona bio početak velike holivudske karijere. Veliki hit bila je i “Beskrajna priča”, nakon koje je uslijedio naučnofantastični film “Neprijateljski rudnik”.

Politički triler “Na vatrenoj liniji” s Clintom Eastwoodom kao tajnim agentom bio je veliki hit 1993. godine. Tokom narednog perioda uspjesi su nastavili ubrzano da se nižu: “Izvan kontrole” s Dustinom Hoffmanom, “Air Force One” s Harrisonom Fordom, “Oluja svih oluja” s Clooneyem i “Troja” s Pittom.

Petersen se sa suprugom Marijom smjestio u Los Angelesu 1987. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar