UN istražuje 300 slučajeva nezakonitih ubistava u Ukrajini

Svijet 26. apr 202213:51 > 13:531 komentar
Izvor: N1

UN istražuje oko 300 slučajeva nezakonitih ubistava u Ukrajini, izjavila je za CNN šefica posmatračke misije UN-a u toj zemlji, Matilda Bogner.

Bogner je za CNN govorila o razmjerama zločina protiv civila koje je misija dokumentovala tokom rata do sada, uključujući slučajeve seksualnog nasilja i nezakonita zatvaranja stanovnika.

Do sada je misija dokumentovala do 5.000 civilnih žrtava, rekla je Bogner, ističući da će stvarni broj biti veći za “hiljade”. UN trenutno također istražuje 150 slučajeva prisilnih nestanaka.

“Opet, broj slučajeva je veći od toga, to su samo slučajevi o kojima imamo dovoljno informacija da ih već istražujemo”, rekla je ona.

“Čujemo u nekim oblastima koje je okupirala Ruska Federacija da ciljaju na ljude koji imaju proukrajinske stavove. Na primjer, pritvaraju se lokalni zvaničnici, aktivisti, branitelji ljudskih prava, ponekad i novinari za koje smatraju da imaju proukrajinske stavove. Oni često nestaju. Neki budu pušteni, što je dobro, ali su drugi u međuvremenu pronađeni mrtvi”, izjavila je Bogner.

“Također pokušavamo da dokumentujemo slučajeve seksualnog nasilja. Nažalost, veoma je teško dobiti punu informaciju,” rekla je, te dodala da žrtve često nisu spremne da govore u područjima koja su nesigurna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar