Unuka Benita Mussolinija dobila najviše glasova na lokalnim izborima u Rimu

Svijet 06. okt. 202114:04
Podijeli:
Izvor: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Rachele Mussolini, unuka fašističkog diktatora Benita Mussolinija, pojedinačno je dobila najveći broj glasova od svih kandidata na lokalnim izborima u Rimu održanim u nedjelju i ponedjeljak, pokazuju gotovo konačni rezultati.

Rachele Mussolini (47), kandidatkinja krajnje desne stranke Braća Italije (FDI), dobila je više od 8.200 glasova, nakon prebrojavanja glasova na više od 97 odsto biračkih mjesta, što je pojedinačno najviše od svih kandidata.

Ona, međutim, insistira da njeno prezime nema ništa s tim, a to će joj biti drugi mandat gradske odbornice.

“Osoba je važnija od prezimena, koliko god ono imalo težinu”, kazala je za La Republiku. “Imam puno prijatelja na ljevici”.

Njen pokojni otac Romano bio je jazz pijanista i šogor glumice Sofije Loren. Bio je Mussolinijevo četvrto dijete.

I drugi Mussolinijevi potomci bave se politikom, svi na desnici, kao što je Rachelina polusestra, Alessandra, bivša članica Evropskog parlamenta.

Stranke desnice relativno su loše prošle na ovim lokalnim izborima, izgubivši trku u ključnim gradovima kao što su Milano, Napulj i Bolonja.

U Rimu će se 17. i 18. oktobra održati drugi krug izbora za gradonačelnika u kojem će snage odmjeriti kandidat desnice Enrico Michetti, advokat i radijski voditelj, i kandidat lijevog centra, bivši ministar finansija Roberto Galtieri.

Michetti je u prvom krugu dobio 30 posto glasova, a Galtieri 27 posto, ali potonji se po više anketa smatra favoritom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar