Ursula von der Leyen: Nikad nećemo priznati nezakonite referendume i okupaciju

Svijet 30. sep 202216:297 komentara
Izvor: Twitter

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen promptno je reagirala na potpisivanje sporazuma o aneksiji u Moskvi.

– Ilegalna aneksija koju je Putin proglasio neće ništa promijeniti. Sva područja koja su nezakonito okupirali ruski osvajači predstavljaju ukrajinsku zemlju i uvijek će biti dio suverene Ukrajine, napisala je na Twitteru.

– Odlučno odbacujemo i nedvosmisleno osuđujemo nezakonito aneksiju ukrajinskih regija Doneck, Lugansk, Zaporižja i Herson. Namjernim potkopavanjem međunarodnog poretka i očitim kršenjem temeljnih prava Ukrajine na neovisnost, suverenost i teritorijalni integritet, Rusija stavlja u opasnost globalnu sigurnost.

– Ne priznajemo i nikada nećemo priznati nezakonite referendume koje je Rusija izmislila kao izgovor za nastavak kršenja neovisnosti, suvereniteta i teruitorijalnog integriteta Ukrajine. Odluke su ništetne i ne mogu proizvesti nikakve pravne učinke. Krim, Herson, Zaporižja, Doneck i Lugansk su Ukrajina. Pozivamo sve države i međunarodne organizacije da nedvosmisleno odbace ovu nezakonitu aneksiju.

– Želimo ponoviti da Europska unija čvrsto stoji uz Ukrajinu i nastavit će pružati snažnu gospodarsku, vojnu, socijalnu i financijsku potporu Ukrajini koliko god bude potrebno, navodi se u priopćenju članova Europskog vijeća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar