Vijeće sigurnosti UN-a poziva na potpuno poštivanje prekida vatre u pojasu Gaze

Svijet 22. maj. 202122:33
Podijeli:
Izvor: Reuters/Ilustracija

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u subotu na "potpuno" poštivanje prekida vatre između Izraela i Hamasa u svojoj prvoj zajedničkoj deklaraciji od početka sukoba 10. svibnja.

“Članovi Vijeća sigurnosti pozdravili su objavu prekida vatre od 21. svibnja i priznali važnu ulogu Egipta” i drugih zemalja regije, dodaje se u tom dokumentu koji su Sjedinjene Države potvrdile nakon povlačenja paragrafa o osudi nasilja.

Washington je do sada odbacio tri deklaracije kao i plan francuske rezolucije koji zahtijeva “trenutačni prekid neprijateljstava” i poziva na “nesmetanu dostavu i podjelu humanitarne pomoći u cijeloj Gazi”.

“Vijeće sigurnosti poziva na potpuno poštivanje prekida vatre”, dodaje se u tekstu koji su predložile Kina, Norveška i Tunis u kojem se samo navodi da zemlje članice Vijeća “žale zbog civilnih žrtava uslijed nasilja”.

Oni su “naglasili trenutačnu potrebu humanitarne pomoći palestinskom civilnom stanovništvu, posebice u Gazi i podržali su poziv glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa međunarodnoj zajednici na obnovu” palestinske enklave, dodaje se u tekstu.

Oni su na kraju naglasili da treba “hitno vratiti mir i potvrdili su važnost postizanja punog mira na načelu regije s dvije demokratske države, Izraelom i Palestinom, koje žive jedna uz drugu, u miru sa sigurnim i priznatim granicama”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar