Više od 43 migranta se utopila blizu Maroka

Svijet 18. jan. 202207:20
Podijeli:
Izvor: PABLO GARCIA / AFP

Četrdeset troje migranata, među kojima troje malene djece i četrnaest žena, izgubili su život u nedjelju u potonuću njihova čamca blizu Tarfayje, na jugu Maroka, rekla je u ponedjeljak agenciji France Presseu španjolska nevladina organizacija Caminando Fronteras.

Među 43 poginula migranta – kojih je većina iz Afrike južno od Sahare – pronađena su samo dva trupla, dodaje organizacija koja temelji svoja izvješća na iskazima preživjelih i obitelji migranata.

Deset osoba s čamca je spašeno, navodi isti izvor.

“Desetero preživjelih, među kojima je šest žena, pozvali su u pomoć u četiri sata ujutro (u nedjelju) i nastavili komunicirati do šest sati (…) Vlastima (marokanskim) trebalo je više sati da ih lociraju i spase u moru blizu Tarfayje”, rekao je glasnogovornik španjolske nevladine organizacije.

Migranti su se bili uputili na Kanarske otoke u Španjolskoj.

Maroko, na sjeverozapadnom kraju Afrike, tranzitna je zemlja za velik broj migranata koji se žele domoći Europe s njegove atlantske ili sredozemne obale.

Izvješće koje je Caminando Fronteras objavio početkom siječnja, pokazuje da je više od 4000 migranata poginulo ili je nestalo lani na svom putu u Španjolsku, što je dvostruko više nego u 2020.

Njihova tijela se u velikoj većini (94 posto) nikad ne pronađu pa se vode kao nestali.

U 2021. godini više od 37.300 migranata, uglavnom iz Maroka, stigli su u Španjolsku morem (na poluotok, na Baleare i na Kanarsko otočje), pokazuju najnoviji podatci španjolskog ministarstva unutarnjih poslova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar