Von der Leyen i Charles Michel uoči samita G7: Istražiti porijeklo koronavirusa

Svijet 10. jun. 202114:361 komentar
Podijeli:
Izvor: FRANCISCO SECO / POOL / AFP

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel pozvali su da se istraži porijeklo pandemije Covida-19, pojačavajući pritisak na Kinu da bude transparentnija, uoči samita Grupe sedam (G7). Von der Leyen je rekla da "moramo da znamo odakle je počela pandemija da bismo izvukli prave pouke i razvili prave alate kako bismo bili sigurni da se to više nikada neće ponoviti".

Ona je istakla da je veoma važno omogućiti istražiteljima pun pristup informacijama kako bi utvrdili porijeklo pandemije.

Dodala je da je Evropa razumno dobro reagovala na uticaj ograničenja zbog virusa na ekonomiju jer je izvukla prave pouke iz Finansijske kriza 2008.godine.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel rekao je da „svijet ima pravo da tačno zna šta se dogodilo“.

Prošlog mjeseca, predsjednik SAD Joseph Biden naložio je američkim obavještajnim službama da „udvostruče“ napore da istraže porijeklo koronavirusa, uključujući mogućnost da bi trag mogao dovesti do kineske laboratorije.

Predsjednica Evropske komisije najavila je da će na samitu G7 Brisel insistirati na razgovorima o Brexitu, odnosima sa Kinom i Rusijom i pandemiji koronavirusa.

Rusija će biti jedna od najvažnijih tema. Partneri u G7 dijele slično mišljenje o ruskim „destruktivnim aktivnostima“.

„Evropska unija osuđuje ilegalne, provokativne i destruktivne poteze Rusije protiv Evropske unije, njenih članica i šire. Moramo raditi sa Kinom na globalnim izazovima poput klimatskih promjena i iranskog nuklearnog programa. Ekonomski odnosi sa Kinom važni su za ekonomski oporavak. Istovremeno, moramo se odbraniti od praksi koje predstavljaju bezbjednosni rizik, remete sistem i nisu u saglasnosti sa našim vrijedostima“, kazao je Charles Michel.

Ursula von der Leyen je dodala da „povratkom SAD na globalnu pozornicu, očekujemo da će G7 podržati efektivnu akciju na jačanju multilateralizma. Potrebna nam je podrška G7 za reformu Svjetske trgovinske organizacije i čitavog sistema pravila“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar