Washington sugerirao Amerikancima da napuste Rusiju

Svijet 27. feb 202222:43
Izvor: Izvor: Pexels/Ilustracija

Američki državljani trebali bi razmisliti o trenutačnom napuštanju Rusije komercijalnim letovima, objavio je američki State Department, navodeći povećani broj otkazanih letova i zemalja koje su zatvorile svoj zračni prostor za Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu.

„Državljani SAD-a trebali bi razmisliti o neposrednom napuštanju Rusije putem još uvijek dostupnih komercijalnih letova”, napisalo je američko veleposlanstvo u Moskvi u sigurnosnom upozorenju objavljenom na njihovim internetskim stranicama.

Veleposlanstvo je od američkih državljana zatražilo da imaju spreman „plan za nepredviđene situacije koji ne ovisi o pomoći američke vlade”. Ruska invazija na Ukrajinu, najveći napad na europsku državu od Drugog svjetskog rata, izazvala je odgovor niza zapadnih zemalja. SAD i vlade europskih država uvele su sankcije ruskim bankama i financijskim ustanovama. Ruski predsjednik Vladimir Putin napad na Ukrajinu nazvao je „posebnom operacijom” kojom namjerava demilitarizirati svog južnog susjeda. Američko državno tajništvo ostalo je pri svojoj preporuci za svoje građane da ne putuju u Rusiju.

Američko veleposlanstvo u Moskvi je 20. veljače savjetovalo svojim državljanima u zemlji da imaju spreman plan evakuacije, navodeći prijetnje napada u Moskvi i uzduž ruske granice s Ukrajinom.

Komentari

Vaš komentar