WHO: Africi će nedostajati oko 500 miliona doza vakcina protiv koronavirusa

Svijet 16. sep. 202121:18
Podijeli:
Izvor: Patrick Meinhardt / AFP

Mehanizam Covax smanjio je predviđanja o tome koliko će vakcinaa protiv koronavirusa biti poslano u siromašne zemlje, pa će Africi manjkati oko 500 miliona doza u odnosu na globalni cilj od 40 posto vakcinisanih do kraja godine, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Uzevši u obzir taj deficit, 470 miliona doza vakcina koje očekuju na tom kontinentu omogućit će vakcinaciju samo 17 posto stanovništva, ocijenio je regionalni ured za Afriku WHO-a na sedmičnoj konferenciji za novinare.

Trebalo bi dvostruko više vakcina da bi se vakcinisalo 40 posto stanovništva.

Nedostatak vakcina se događa u trenutku kada je Afrika ove sedmice prešla granicu od osam miliona zaraženih, naglašava WHO.

Matshidiso Moeti, direktorica za Afriku u WHO-u izrazila je žaljenje što bogate zemlje rade na “istiskivanju Covaxa s tržišta”, čime taj mehanizam ostaje bez dovoljne količine doza.

“Velike nejednakosti u pristupu vakcinama neće biti brzo ublažene”, rekla je.

Tijekom septembra Afrika je trebala putem Covaxa primiti oko 95 miliona doza, ali uprkos obnovi isporuka Afrika je uspjela vakcinisati samo 50 miliona ljudi ili 3,6 posto svog stanovništva”, podsjeća WHO.

Međunarodni mehanizam finansiranja trebao bi omogućiti za 92 države i teritorije da besplatno prime vakcine koja finansiraju bogate zemlje.

Prošle sedmice Covax je morao smanjiti svoja predviđanja i objasniti da je do nedostatka doza došlo zbog “zabrana izvoza, prioriteta koje su dobili bilateralni sporazumi između proizvođača i zemalja, zbog kašnjenja u podnošenju zahtjeva za odobrenje” i sličnih razloga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar