WHO traži rane slučajeve covida-19 u kineskim bankama krvi

Svijet 13. feb. 202111:54
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Aly Song

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još uvijek želi ustanoviti je li u Kini bilo malih epidemija covida-19 prije prvih poznatih slučajeva u Wuhanu u prosincu 2019., izjavila je virologinja Marion Koopmans.

Nizozemska znanstvenica bila je dio tima pod vodstvom WHO-a koji se ovaj tjedan vratio iz Wuhana nakon misije u potrazi za podrijetlom koronavirusa koji uzrokuje covid-19. Misija WHO-a nije pronašla uvjerljive dokaze da je bilo zaraženih prije prosinca 2019. godine.

Međutim, širokom analizom kineske statistike oboljelih otkrivena su 92 pacijenta koji su se razboljeli prije poznate epidemije i imali su simptome poput onih koje uzrokuje covid-19, rekla je u petak Koopmans na online brifingu WHO-a.

Nedavni krvni testovi provedeni među tim pacijentima nisu pokazali virusna antitijela, ali je razlog tomu možda činjenica da je prošlo dugo vremena.

Uzorci iz 2019. koji se čuvaju u kineskim bankama krvi mogli bi dati odgovore, rekla je Koopmans.

“U Kini je u tijeku rasprava o tome da bi im se moglo pristupiti”, dodala je.

Misija koju vodi WHO, a uključuje znanstvenike iz Kine i 10 drugih zemalja, nije utvrdila koje su životinje najprije prenijele virus na ljude. Kao potencijalni izvori identificirani su šišmiši i ljuskavci.

Godinu dana nakon što se virus počeo širiti u mnogim zemljama, broj zaraženih se smanjuje, ali Koopmans upozorava na oprez.

“Sada nije vrijeme da bilo koja zemlja ublaži mjere”, kazala je u Ženevi. “Treba nas sve ohrabriti, ali samozadovoljstvo je jednako opasno kao i sam virus”, dodala je.

Iako u svijetu broj zaraženih covidom-19 pada četiri tjedna zaredom, ne smije se popustiti, rekao je na brifingu šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Čini se da su manji brojevi povezani sa strogim mjerama javnog zdravstva, rekao je Tedros.

Prema podacima WHO-a prošli tjedan je bilo 3,1 milijun novozaraženih covidom-19, što je pad u odnosu prema vrhuncu u prvom tjednu ove godine kad je bilo 5 milijuna zaraženih.

Komentari

Vaš komentar