Zbog ubistva predsjednika Haitija, vlada strah od eskalacije nasilja

Svijet 07. jul. 202117:15
Podijeli:
Izvor: VALERIE BAERISWYL / AFP

Vlada Haitija u srijedu je ubistvo predsjednika Jovenela Moisea u njegovoj rezidenciji proglasila "barbarskim činom", a taj atentat potaknuo je strahove od izbijanja širih nemira u toj siromašnoj karipskoj državi.

Ubistvo koje su izveli zasad neidentificirani napadači poklapa se s valom nasilja u haićanskoj prijestolnici. Policija i naoružane bande proteklih se mjeseci bore za kontrolu nad ulicama Port-au-Princea zbog čega su mnogi dijelovi grada postali preopasni za kretanje.

Supruga ubijenog predsjednika, 53-godišnja Martina Moise, također je ustrijeljena u napadu koji se dogodio oko 1:00 sat ujutro po lokalnom vremenu te je preminula usljed teških povreda.

“Grupa neidentificiranih pojedinaca, od kojih su neki govorili španski jezik, napali su privatnu rezidenciju predsjednika republike i smrtno ranili čelnika države”, rekao je premijer Claude Joseph.

Dodao je kako policija i vojska drže sigurnosnu situaciju pod kontrolom, no nakon napada se u prijestolnici, koja broji milion stanovnika, ponekad čuju pucnjevi.

Otočnom državom vlada politička razjedinjenost, a suočena je i sa sve većom humanitarnom krizom i nestašicama hrane i strahom od širenja nasilja.

Dominikanska Republika, koja dijeli otok Hispaniolu s Haitijem, objavila je da zatvara svoju granicu s tom državom.

Turbulentna historija

Haiti, zemlja sa oko 11 miliona stanovnika koja je najsiromašnija država na zapadnoj hemisferi, pokušava uspostaviti političku stabilnost od kraja diktature Jean-Claudea Duvaliera 1986. godine.

U međuvremenu se dogodio niz pučeva i inozemnih intervencija, kao i razoran zemljotres u kojem je 2010. poginulo između 100.000 i 160.000 ljudi.

Mirotvorna misija Ujedinjenih nacija, čiji je cilj bio uspostaviti mir nakon što je 2004. pobunom zbačen tadašnji predsjednik Jean-Bertrand Aristide, završila je 2019., neuspješno.

Moise, izvoznik banana koji je postao političar, bio je suočen sa žestokim protestima nakon što je postao predsjednik 2017. godine. Ove godine ga je opozicija optužila da pokušava uspostaviti diktaturu produženjem svog mandata.

Moise je dekretom vladao duže od godine dana nakon što Haiti nije uspio održati parlamentarne izbore. Ubijeni predsjednik htio je provesti i kontroverznu ustavnu reformu.

Američka ambasada saopćila je da će u srijedu biti zatvorena zbog “aktivne sigurnosne situacije”.

“Sve mjere su poduzete kako bi se garantirao kontinuitet vlasti i zaštitila nacija”, rekao je Joseph.

Sjedinjene Države su 30. juna osudile ono što su nazvale sistemskim kršenjem ljudskih prava i osnovnih sloboda na Haitiju, kao i napada na tamošnje medije, pozvavši vlasti da zaustave napade bandi.

Haiti je neovisnost stekao 1804., nakon prve uspješne revolucije robova kojom je zbačena vlast Francuske. Ranije nazva Saint Domingue, Haiti je bio jedna od kolonija koja je evropskoj državi donosila najviše prihoda kroz proizvodnju šećerne trske i kafe, zbog čega je Francuska tamo dovozila veliki broj robova iz Afrike čiji potomci danas čine većinu tamošnjeg stanovništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar