Zelenski prozvao EU zbog sankcija Rusiji

Svijet 27. maj. 202207:33
Podijeli:
Izvor: Genya SAVILOV / AFP, Ilustracija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je izrazio negodovanje zbog podjela unutar Evropske unije (EU) kada je riječ o novim sankcijama protiv Rusije te se upitao zašto je nekim zemljama dopušteno blokirati plan.

“Koliko će još sedmica EU pokušavati dogovoriti šesti paket?”, upitao se Zelenski u kasnonoćnom obraćanju, ističući da Rusija dnevno za opskrbu energentima od 27-članog bloka prima milijardu eura.

Naime, kako podsjeća Reuters, EU raspravlja o šestom krugu mjera protiv Rusije, uključujući i embargo na uvoz ruske nafte. Za takav potez potreban je konsenzus svih zemalja članica, ali Mađarska se za sada protivi toj ideji s obrazloženjem da bi njena privreda pretrpjela prevelike štete.

“Naravno da sam zahvalan onim prijateljima koji zagovaraju nove sankcije. Ali odakle moć ljudima koji blokiraju ovaj šesti paket? Zašto im je dopušteno imati toliku moć?”, konstatovao je Zelenski.

Službeni Berlin se nada da će razgovori o novom krugu sankcija uskoro biti dovršeni, no to neće biti tema na samitu čelnika EU-a sljedeće sedmice, rekao je jedan njemački zvaničnik u srijedu.

U izjavama ukrajinskog predsjednika drugi dan zaredom prisutna je zaoštrena retorika kada je u pitanju pristup svijeta ratu u Ukrajini.

“Pritisak na Rusiju doslovno je pitanje spašavanja života. A svaki dan odugovlačenja, slabosti, raznih sporova ili prijedloga da se ‘pacifira’ agresor, samo znači da će više Ukrajinaca biti ubijeno”, poručio je Zelenski.

U srijedu su ga razljutili prijedlozi o ustupcima Kijeva za postizanje mira, rekavši da ideja odiše pokušajima smirivanja nacističke Njemačke 1938. godine. Ponovio je i pritužbe da svijet nije uspio potpuno izolirati ruski bankarski sistem, kao i da nije dovoljno brzo Ukrajini dostavio teško naoružanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar