Zelenski: Više od 60 pripadnika bezbjednosti i tužilaštva radilo protiv Ukrajine

Svijet 18. jul 202208:342 komentara
Podijeli:
Izvor: RONALDO SCHEMIDT / AFP, Ilustracija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je šefa Savjeta bezbjednosti Ukrajine Ivana Bakanova i glavnu državnu tužiteljku Irinu Venediktovu, navodeći stotine slučajeva navodne izdaje i kolaboracije sa Rusijom. On je kazao da je više od 60 zvaničnika iz Savjeta bezbjednosti Ukrajine i tužilaštva radilo protiv Ukrajine na teritorijama pod okupacijom Rusije, kao i da je otvoren 651 slučaj za izdaju i kolaboraciju protiv pravosudnih zvaničnika.

“Takav niz zločina protiv temelja nacionalne državne bezbjednosti… postavlja veoma ozbiljno pitanje za relevantne lidere. Svako od ovih pitanja će dobiti odgovarajući odgovor”, poručio je Zelenski, prenosi Reuters.

U svom noćnom obraćanju naciji, Zelenski je pomenuo nedavno hapšenje zbog sumnje za izdaju bivšeg šefa Savjeta bezbjednosti zaduženog za Krim, koji je Rusija anektirala 2014, a Zapad ga i dalje smatra dijelom ukrajinske teritorije.

Istakao je da je na početku ruske invazije otpustio glavnog bezbjednosnog zvaničnika, što je odluka koja se sada pokazala kao opravdana.

“Dovoljno dokaza je prikupljeno da se ova osoba prijavi zbog sumnje na izdaju. Sve njegove kriminalne aktivnosti su dokumentovane”, kazao je Zelenski.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar